Adopții reciproce: ZdG-Diaspora

Dragi membri ai grupului „Adoptă un vot”, am urmărit cu mult interes jurnalistic acțiunile, mesajele, implicarea și atitudinea față de ceea ce se întâmpla în R. Moldova în perioada electorală. Este pentru prima dată când un grup atât de numeros al diasporei se coagulează atât de rapid. Cei de acasă, din R. Moldova, au urmărit în permanență activitatea grupului. Căci, practic, aici, nu există familie care să nu aibă pe cineva plecat în străinătate. Am observat că au apărut și supărări, pentru că unii dintre cei rămași acasă nu ar împărtăși viziunile, valorile și aspirațiile celor plecați. E firesc, deoarece despărțirile nasc nu doar doruri, ci și suferințe.

Redacția ZdG a decis să contribuie la unirea celor două grupuri, a celor plecați cu cei rămași. Am decis să oferim, săptămânal, o pagină, în care să le spuneți celor de acasă tot ce doriți să cunoască, tot ce credeți că e important să afle despre lumea întreagă. Mai ales, pentru că există o categorie de cetățeni care nu sunt on-line, fie că nu au acces, fie că nu au deprinderi. Pentru ei, tot ar trebui să existe o cale să vă vadă, să vă audă, să vă cunoască.

Suntem siguri că acest proiect al grupului „Adoptă un vot” în ZdG va funcționa, pentru că sunteți atât de mulți, atât de departe, în medii atât de diferite și sunt atâtea de spus. Cunoașteți istorii de succes pe care ați vrea să le împărtășiți, fie în domeniul agricol, în IT, în administrare, în afaceri. Există atâtea experiențe din care s-ar inspira cei de acasă, privind participarea comunitară, colectarea gunoiului, împodobirea brazilor, vaccinarea animalelor, pavarea trotuarelor sau filtrarea apei.

Imaginați-vă că sunteți la Londra într-o zi cețoasă și i-ați scris mamei. I-ați povestit că e totul bine, și că nepoțelul ei cel drag a câștigat la un concurs de quidditch. Și că mama primește ziarul, deschide la pagina diasporei, și află despre cel mai iubit campion din viața ei și îl vede și în poza din pagină. Pot fi descrise sentimentele ei din acel moment în cuvinte? Imaginați-vă că locuiți la Tokyo și că bunelul cel drag împlinește 80 de ani și nu ați reușit să veniți în Moldova să-l vedeți. Și i-ați scris o urare și ați plasat-o în pagină, alături de poza cu el, cea din copilărie, pe care o purtați pe oriunde plecați. Și el primește ZdG și află că toată lumea știe cine e cel mai iubit bunic. Imaginați-vă că sunteți la Parma, la New-York, la Dublin, la Sankt-Petersburg sau la București și îi scrieți o scrisoare fratelui, tatălui, verișoarei, vecinului, primei învățătoare, primarului, pădurarului, bibliotecarei, tractoristei sau croitorului din sat, și fiecare dintre ei, primește ziarul și află că i-ați scris, că v-ați gândit la ei, că ați pregătit un mesaj anume pentru ei. Imaginați-vă că fiecare dintre ei vine seara de la muncă, cu mâinile frământate de oboseală, cu sufletele obosite de dor, că în singurătatea satelor noastre deschid ziarul și vă văd, vă aud, vă reîntâlnesc. Poate așa ar afla mai multe de la voi și ar dedica mai puțin timp, din singurătatea lor, televiziunilor, care parcă intră pe gratis în case, dar care, în majoritatea lor, fiind controlate de partide controversate din Moldova și de forțe obscure din Federația Rusă, ne costă, de fapt, foarte scump: dezinformare, manipulare, înfricoșare, distanțare, niște fenomene greu de eradicat.

Știți, cei rămași acasă au dileme și îngrijorări despre cum e acolo, în Europa, sau în America, sau în Asia. Ei caută răspunsuri, unele le găsesc, unele nu. Ei oricum vorbesc cu fiecare dintre voi în gând, dar acum nu vor mai fi atât de singuri, vor avea pagini întregi din care vor afla că nu doar copiii sau rudele lor muncesc alături de migranții din Italia, că nu doar ai lor comunică cu musulmanii din Franța, că nu doar ai lor au printre colegii de studii persoane LGBT în Olanda, că nu doar ai lor s-au căsătorit cu catolici în Polonia, că nu doar ai lor au prieteni de culoare în SUA, că nu doar ai lor s-au integrat într-o lume modernă, unde e important să respecți legile și să accepți ființele umane indiferent de culoarea ochilor sau de statutul marital. Le veți povesti, desigur, că oriunde vă aflați, sărbătoriți Floriile, sau țineți post înainte de Paște, că aveți toată libertatea să serbați Crăciunul pe Nou, sau pe Vechi, că puteți merge la Biserică fără să vă temeți de taxe, că puteți purta cruce, sau burka, sau kimono, că puteți fi vegetarieni sau fripturiști, că vă simțiți liberi, sau nu prea, veți spune ce simțiți.

Nu e exclus că veți dori să le povestiți despre provocări, despre dificultăți, despre obligațiuni, despre responsabilități, despre taxe, despre educație, despre primării, despre grădinițe, despre vacanțe, despre fericiri sau tristeți. Ei sunt gata să vă audă. Nu este exclus că veți avea întrebări la ei, veți vrea cu siguranță să aflați cum se crește răsadul cela de roșii, cum se cultivă stânjeneii sau cum se pune cloșca la scos pui. Nu e exclus că vor avea și ei întrebări la voi, despre cum se face blatul de pizza, sau chilli con carne, sau poate cum să vină în ospeție sau la muncă. Pentru toate trebuie să găsim bunăvoință și spațiu. Nu doar în timpul alegerilor, ci din prima zi după încheierea campaniei electorale, până în prima zi a începerii unei noi campanii politice. Atunci vom vorbi iarăși, mult, despre politică. Până atunci, să vorbim despre viață, despre cum să trăim mai cu folos unii pentru alții. Într-un ceas bun!

Cu respect, echipa Ziarului de Gardă

 

NOTĂ1: Ziarul de Gardă a fost lansat în 2004 de către un grup de reporteri. Este dedicat jurnalismului de investigație, drepturilor omului și transparenței, membrii redacției primind numeroase premii profesionale în Moldova și în străinătate.

Ediția tipărită în limba română apare săptămânal, în fiecare zi de joi, începând cu 2004, în 24 de pagini, color și alb-negru. Este abonată și distribuită în toate raioanele Republicii Moldova.

Ediția tipărită în limba rusă apare săptămânal începând cu anul 2014, în 12 pagini, color și alb-negru. Este abonată și distribuită pe tot teritoriul Republicii Moldova, preponderent în regiunile cu localități în care predomină vorbitorii de limbă rusă (ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, alte etnii).

Ediția on-line www.zdg.md și www.zdg.md/ru sunt menținute cu știri noi în fiecare oră, acumulând zilnic peste 10.000 de vizitatori unici.

Pagina de Facebook https://www.facebook.com/zdg.md/ are o comunitate on-line de 28.000 de persoane.

Pagina de Facebook a ediției ruse: https://www.facebook.com/ru.zdg.md/

Pagina de Odnoklassniki: https://ok.ru/profile/575173038892

Echipa redacției mai produce un program TV și unul radio săptămânal, www.reporterdegarda.md, pe care le emite la circa 10 posturi locale și naționale din Republica Moldova.

NOTA 2: ZdG poate fi abonat on-line http://abonare.zdg.md/ din orice țară a lumii pentru orice localitate din Republica Moldova. Faceți click pe link, alegeți tipul de abonament, tot acolo lăsați adresa unde vreți să fie livrat ziarul și numele persoanei pe care o abonați. Un abonament anual este de circa 11 EURO sau 12 USD. Orice persoană din orice țară a lumii poate să aboneze și ediția PDF, care apare săptămânal, concomitent cu ediția tipărită. Dacă doriți să faceți mai multe abonamente pentru localitatea de baștină, contactați redacția la adresa electronică: ziardegarda@gmail.com

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Okraina

  Pai cum vreti voi sa fiti uniti daca deja societatea e impartita 50/50 in fumatori si nefumatori?

  Cind vin la Chisinau la parinti la mine vecinul e Rusafon da bea si maceste femeie postoiana nu si ok.
  El ma stimeaza si eu il stimez.

  Da vecinii sceilalti maldaveni umbla cu sesizari ci foto cu smarphone si sesizari la politie ca scineva fumez si tot asa.
  Hotea de mine ei se tem da eu is om bun si numi place cind cosa se uita ca o inceput sa se uite de la legea asta in dodii.

  Ca asa e in Europa?
  Dapu in India se casatoresc de la 14 ani in lege!

  Si noi ce trebuie sa ne luam dupa capul la altora?

  Da mai sunt si triburi in lume unde se mai rup skalpele si se colectioneaza cranii.

  Si noi cum facem?

  Da sci MOldovanul nu are cap?

  Neneaviju boii de maldaveni prosti care leo dar smrtphone.

  SI CINE PINA LA URMA E PRIETENUL MEU?

  VECINUL MEU RUS EL MA STIMEAZA DA MOLDOFONETII ONI MOI VRAGHI.

  KARE UNIRE OAMENI DACA VOI LA ZDG IMPREUNA CU PROTV PARCA AVETI LIMRICI SI UMBLATI CU FOTO VIDEO DONOs LA MUSORI

  CARE UNIRE?

  CARE NEAM?

  pe mine asta ma doare si eu vreau si pe voi sa va doara de asta si Dadosha Dadoshevici a biruit si totul depinde de mine si nu de voi,

  Daca o sa va vina mintea la cap o sa va ajut daca nu o sa va trasnesc cu buykia buletinului de vot si steaua ruseasca la urmatoarele alegeri.

  Terminati sa luptati cu prostituatele, betivanii si fumatorii si 50% din fumatori si 16% din betivanii moldovei vor fi cu voi.

  ALTFEL TRAIASCA STEAUA RUSEASCA!

  tot voi faceti rahatul in care va inecati.

  daca mai vad un articol despre fumatori si betivani va garantez 100% ca la parlamentare cistiga rusii

  pai incercatima

  oricum eu is cu Europa da eu fac probleme ca pe urma sa le rezolv

  kiinele din ograda trebuie mai intii macit ca sa inteleaga cine ii stapinul

  lasam principii si valori ca cu ele Dadon oderjal pobedu cu Dedu.

  Voi sunteti slabi de tot.
  Unde is vitejii vostri?
  Ei simplu nus.

  Pe mine ma doar capul de tara voastra?

  Naplevati.

  Tigara inapoi la narod!
  Betia si fumatul trebuie sa fie primul drept constitutional si iaca voua 66% din voturi.

  Daca le da Putin narodul moldav ii cu dinsul.

  Asa ca trageti concluzii si invirtiti pedalele.

  Voi sunteti minoritati.

  Fumatorii si betivanii controleaza puterea totala.

  Transmiteti la ProTV si Unimedia ca 50% din moldoveni fumatori cind vad porcariile si lupta cu fumatorii simplu au voma pentru cei care lupta cu fumatul.

  Nis cu hotii miliardului nu se lupta asa serios in MD cum se lupta cuy fumatorii si betivanii

  Unire fumatori si betivani a moldovei mici.

 2. Trică Ciupică Unionist

  Stimate jurnalist care a scris materialul de mai sus-
  – Chiar aveți dicționare DEX pe masă pentr a le consulta ?
  – Chiar știți ce înseamnă – fripturist ?
  – Chiar credeți că tot ce zboară se mănâncă ?

 3. ciubuc ion

  Limba si cultura romana ne unesc pe toti,chiar si istoria comuna,lucru recunoscut si de mancurtul Dodon,care dupa ce a castigat cu ca frica ca vin romanii,asa cum au venit rusii sa ne elibereze si ne bat jandarmii romani,ca inainte de razboi,dar Romania nu a deportat pe nimeni de la noi,dar Rusia da,acum declara ca ii iubeste pe fratii romani,dar fiecare cu statul lui,romanii cu Romania si moldovenii cu Moldova fiind deranjat de unionistii care vor unirea noastra cu Romania,cand Rusia a gresit in 1812,cand prin pacea de la Bucuresti cu Turcia nu au luat toata Moldova si dincolo de Prut,adica Dodon vrea Moldova mare,el fiind moldovean nu roman,vorbitor de limba moldoveneasca,nu de romana,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *