24 martie – ziua mondială de combatere a tuberculozei. Care este situația epidemiologică în R. Moldova

Astăzi, 24 martie este marcată ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul ultimilor ani se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei.

Cu toate acestea, în R. Moldova, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 s-a menţinut la nivel înalt, înregistrându-se 3358 de cazuri comparativ cu anul 2016 când s-au înregistrat 3576 de decese provocate de tuberculoză.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tuberculoza reprezintă una din primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Este o maladie care cel mai frecvent afectează plămânii, iar în cazul nedepistării și netratării la timp, poate provoca afecțiuni grave al sănătății până la situații de deces. Spre exemplu, în 2017, 10 milioane de persoane s-au îmbolnăviut de tuberculoză, iar 1,6 milioane au decedat din cauza acestei boli.

Tuberculoza afectează în cea mai mare parte adulții. Se transmite pe cale aeriană, atunci când persoana strănută sau vorbește. De asemenea, persoanele infectate cu HIV, dar și cele care fumează prezintă risc sporit de îmbolnăvire.

Principalele simptome ale tuberculozei pulmonare sunt:
– Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamâni
– Febra timp de o saptamâna
– Dureri în regiunea cutiei toracice
– Scadere brusca în greutate
– Pierderea poftei de mâncare
– Transpiratii excesive, în special noaptea

Menționăm că în R. Moldova, diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *