Principală  —  IMPORTANTE   —   13 ani de la protestele…

13 ani de la protestele din 7 aprilie 2009

Colaj ZdG

Astăzi se împlinesc 13 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 i-au determinat pe mii de tineri să iasă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în semn de protest împotriva regimului comunist, care obținuse o majoritate de 60 de mandate în acel scrutin. Protestul, inițial pașnic, s-a transformat ulterior într-o manifestație violentă cu dezordini în masă, iar mii de tineri au fost maltratați și judecați în comisariatele de poliție.

În noiembrie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunța că urmărirea penală pe dosarul „7 aprilie” a fost reluată. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus instrumentarea dosarului de către PCCOCS.

„În urma verificării informației relatate de către cetățeanul Boris Sprîncean, în cadrul unei emisiuni televizate din data de 10 noiembrie 2021 și ulterior depunerii unei sesizări la acest subiect de către deputatul Lilian Carp, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a reluat urmărirea penală pe dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009 și a dispus instrumentarea dosarului de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În continuare, urmează ca procurorii PCCOCS să întreprindă acțiunile procesual-penale necesare investigării inclusiv a versiunii înaintate de către participantul la emisiune, potrivit căruia, anumite persoane pregătite aveau rolul de deturnare a evenimentelor, prin folosirea armelor de foc”, anunță PCCOCS.

Potrivit reprezentanților PCCOCS, investigațiile vor fi efectuate inclusiv prin prisma infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă și imperativului securității naționale, „în acest sens, procurorii vor valorifica și cooperarea cu alte instituții ale statului”.

Pe 7 aprilie 2021, Ziarul de Gardă a scris că R. Moldova a plătit, până acum, aproape cinci milioane de lei, pentru inacțiunile organelor de drept în urma evenimentelor din 7 și 8 aprilie 2009, după ce tinerii maltratați și judecați în comisariatele de poliție și-au găsit dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Statul a fost condamnat în 9 cauze, cu referire la dosarele din aprilie 2009, iar în alte 12 şi-a recunoscut vina, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor. Pe rolul Înaltei Curți de la Strasbourg se mai află și alte cereri, generate de evenimentele din aprilie 2009, ceea ce înseamnă că Guvernul va trebui să mai scoată bani din bugetul de stat, ca urmare a incapacității instituţiilor de a investiga eficient dosarele „7 aprilie”.

După 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise. Un singur polițist, fugar și căutat de Interpol, a fost condamnat la închisoare, iar pe rolul instanțelor naționale se mai află un singur dosar în care este implicat un factor de decizie din acea perioadă. 

La 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, singurul dosar în care este implicată o persoană care deținea o funcție importantă în acea perioadă și care încă nu are o finalitate este dosarul lui Iacob Gumeniță. Fostul vicecomisar de Chișinău este judecat pentru exces de putere și pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.