Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Zeci de microbuze și…

(video) Zeci de microbuze și autobuze supravegheate de poliție se îndreaptă spre Edineț

O coloană imensă de microbuze și autobuze au fost suprinse de un internaut staționând pe traseul Chișinău-Edineț. Acesta a plasat imaginile video pe o rețea de socializare, întrebându-se: „Protest la Chișinău sau prin raioane?”. Din secvența filmată pot fi observați mai mulți polițiști care reglementează traficul rutier. Autorul postării susține că în fruntea coloanei se deplasa mașina postului de televiziune Prime TV, canal afiliat Partidului Democrat din Moldova (PDM) și al cărui beneficiar final este liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc.

Urmăriți aici  (live text/foto/video) Proteste în mai multe orașe din țară pro și contra sistemului mixt de alegere a deputaților în Parlament

În timp ce oamenii se adună în fața Parlamentului cu drapele R. Moldova în timp ce răsună cântece patriotice, zeci de autobuzi,  care transportă organizat oamenii, se îndreaptă în mai multe orașe din țară, precum Ialoveni, Edineț și Cahul, pentru mitinguri în favoarea sistemului mixt. Anti-protestul din centrele raionale, care nu a fost anunțat anterior de niciun lider politic sau ONG, este prezentat pe scenele instalate în aceste orașe drept „o campanie de informare pentru susținerea votului mixt, inițiată de societatea civilă”. 

ZdG a scris vineri, 9 iunie, că mai mulți primari din țară mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a publicat dicuțiile audio cu câțiva funcționari publici din unele sate din raionul Rezina. Contactați ulterior, primarul satului Echimăuți, Igor Marcu, și președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și președinta organizației teritoriale a PDM, au negat astfel de informații. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalei Gamurari nu a infirmat, dar nici nu a confirmat informația, invocând că nu ar fi la curent cu ultimele acțiuni ale partidului.

Astăzi, la Ialoveni, acolo unde, la fel, este anunțat un „anti-protest” al „societății civile”, a fost surprinsă deputata democrată Valentina Stratan  în discuție cu primara satului Costești, Natalia Petrea, aleasă în 2015 pe listele PLDM, dar care, alături de circa o sută de aleși locali din toată țara, au migrat în ultimii ani la PDM.