VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor aprobate de deputați

Deputații se întrunesc într-o nouă ședință, iar pe ordinea de zi figurează nouă proiecte. Printre acestea se numără modificări și completări la Legea cu privire la Curtea Constituțională, Legea instituțiilor financiare, Legea privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Deputații vor mai dezbate inițiativele de modificare a Codului fiscal și Codului penal. Agenda poate fi consultată AICI.

12.04: Ordinea de zi a fost epuizată. Încep audierile Avocatului Poporului, Maia Bănărescu.

11.42: Operatorii aerieni şi cei de aeronave ar putea fi obligați să introducă cerințe de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor, mărfurilor și trimiterilor poştale. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi,  proiectul de lege cu privire la răspunderea şi cerinţele de asigurare a operatorilor aerieni şi a operatorilor de aeronave, în I lectură.

11.17: Facilitățile impozabile acordate de angajator nu se vor aplica creditelor acordate de bănci angajaților săi în condițiile generale ale pieței. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, modificarea unor acte legislative în acest sens, în lectură finală. Totodată, în venitul brut nu se va include  compensația bănească anuală acordată personalului didactic din instituțiile publice de învățământ general.

11.15: Autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere și instituțiile de învățământ superior vor putea fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, proiectul de lege cu privire la parcurile științifico-tehnologice și incubatoarele de inovare, în lectură finală.

11.13: Curtea Constituțională își va extinde prerogativa de a efectua controlul constituționalității și asupra legilor adoptate înainte de intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova. Parlamentul, în cadrul ședinței de astăzi, a votat, în lectură finală, proiectul de modificare a legislației în acest sens.

10.59: Partidul Democrat cere audierea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului în legătură cu conferința de presă organizată de Amnesty International Moldova, atunci când mai mulți elevi au participat la un flash-mob, fiind puși să stea cu saci în cap și ștreangul la gât, pentru a transmite un mesaj autorităților de a întoarce în R. Moldova cetățenii turci care au fost expulzați în septembrie curent. Propunerea a fost susținută.

10.51: Fracțiunea PLDM a părăsit sala de ședințe în semn de protest pentru că nu a fost inclus pe ordinea de zi proiectul de includerea a limbii române în Constituție.

10.37: Fracțiunea PLDM a solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului pentru modificarea articolului 13 al Constituției pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Socialiștii au propus organizarea unui referendum pentru ca și cetățenii să se expună pe marginea acestui subiect. Proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi pentru că nu a întrunit numărul suficient de voturi.

10.21: PSRM au cerut și audierea lui Chiril Gaburici cu privire la concesionarea întreprinderii de stat „Gările și stațiile auto”, pentru a-l întreba pe ministru care este motivul pentru care statul e lipsit de această întreprindere. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea fracțiunilor.

10.10: Socialiștii au solicitat și audirea ministrei Monica Babuc în legătură cu demolarea și deteriorarea mai multe monumete de arhitectură și istorie din R. Moldova. Propunerea a fost susținută și de fracțiunea PCRM, însă nu a întrunit un număr suficient de voturi.

10.06: PSRM a solicitat audierea în plenul Parlamentului a reprezentanților ministerului Economiei și a ANRE în contextul în care la începutul anului a avut loc o ieftinire a gazelor naturale cu 20%, iar odată cu acest lucru nu a avut loc și ieftinirea gigacoloriei. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea deputaților.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Grigorie

  Eu cred ca fracțiunea PLDM a părăsit sala nu in semn de protest dar ca au inteles in sfirsit ca toate probleme au inceput de la ei … astfel au parasit sala cu rusine pe fata)))

 2. Reporter

  Din cei care au rămas în Parlament singurii, care mai pot fi numiți DEPUTAȚI cu literă mare sunt PLDM-iștii. Motivul din care aceștea au părăsit astăzi plenul Parlamentului esre FOARTE IMPORTANT pentru R. Moldova și anume pentru că nu a fost inclus pe ordinea de zi proiectul de includerea a limbii române în Constituție. Neincluderea acestui proiect FOARTE IMPORTANT pentru Moldova ne arată încă o dată ticăloșenia uzurpatorului Plahotniuk, căci EL CONTROLEAZĂ ACOLO TOTUL!

  FRAȚI MOLDOVENI! TREBUE SĂ NE UNIM LA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN FEBRUARIE ÎN JURUL BLOCULUI ANTIOLIGARHIC ȘI PROEUROPEAN FORMAT DIN PAS, PPDA ȘI PLDM! NUMAI ASTFEL ÎI VOM PUTEA BĂGA LA DUBALĂ PE UZURPATORUL PLAHOTNIUK ȘI PE HOȚUL “MILIARDULUI” ȘOR!

  Apropo, ieri la PUNCTUL PE AZI de la TVR MOLDOVA dna președintă PAS Maia Sandu a spus, că biserica ortodoxă din Moldova, trecută abuziv la patriarhia Moscovei, trebuie să se întoarcă la Patriarhia Română.

 3. ivancelgroaznic

  “modificări și completări la Legea cu privire la Curtea Constituțională, Legea instituțiilor financiare, Legea privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Deputații vor mai dezbate inițiativele de modificare a Codului fiscal și Codului penal. ” Astia umbla la legi de prima importanta si le modifika, si le sucesk pe dos, si le terfelesc in fel si chip si nime nu zice nimic, cu, toti tac milk, nu se aude nici o manifestatsie sau miting de protest ca la romania. Apai asa ne trebe si asa o sa ne azhute dumnezeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *