Vicepreședinte PAS: Mi s-ar părea ciudat ca cineva să nu fie de acord cu noul acord ACUM-PSRM

Nimeni nu a avut rezerve față de conținutul noii înțelegeri dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și ACUM, a declarat vicepreședintele PAS, formațiune care face parte din bloc, Mihai Popșoi, în cadrul ediției din 17 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că nu-și „imaginează” ca cineva să aibă reproșuri față de documentul în sine, pentru că „acolo se regăsesc, în mare parte, ceea ce s-a convenit inițial în Plaul de acțiuni al Guvernului”.

„Este un plan de acțiuni legislativ în baza Planului de acțiuni al Guvernului. Sunt proiecte legate de infrastructură, de creșteri de salarii, să contribuim în agricultură, să creăm sisteme de irigare, să îmbunătățim lucrurile în domeniul sănătății, în domeniul educației. Peste tot să îmbunătățim lucrurile în interesul cetățeanului. Cum ai putea să nu fii de acord cu un asemenea document? Mi s-ar părea ciudat. (…) Atât ca și cetățean, dar și ca persoană care a contribuit la elaborarea acestuia, nu văd absolut nicio premisă logică și de bun-simț pentru a te împotrivi acestui document, care este eminamente în interesul cetățeanului”, a afirmat Popșoi.

Referitor la declarațiile deputatului ACUM Lilian Carp, care a anunțat anterior că ar putea părăsi formațiunea, în cazul în care președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, exponent al socialiștilor, nu-și va da demisia, vicepreședintele PAS a precizat că și el și-ar dori ca Țurcan să facă acest lucru, dar judecătorii constituționali sunt inamovibili și „nu știu dacă este fezabil faptul dacă am condiționa demisia lui Țurcanu cu acest document, pentru că nu avem modalități să-l scoatem din funcție”.

Întrebat despre motivul pentru care s-a renunțat la ideea ca noua înțelegere să fie semnată de toți deputații ACUM și PSRM, deputatul socialist Grigore Novac a menționat că este „mai principial” că documentul a fost semnat de cei trei vicepreședinți, reprezentanți ai tuturor formațiunilor politice din majoritatea parlamentară, dar și de persoanele-cheie în stat.

„Asta ne indică direct că deja există o viziune foarte clară asupra faptului că agenda este acceptată de toate părțile”, a completat Novac.

Totodată, socialistul a subliniat că, actualmente, nu există temeiuri pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate. „decât să pierdem timpul pentru o campanie electorală, îl putem utiliza în interesul cetățeanului”.

De cealaltă parte, democratul Nicolae Ciubuc susține că nu vede necesitatea unei noi înțelegeri între cele două entități politice, „nimic nou sub soare”.

Noua înțelegere a fost semnată luni, 16 septembrie, de către Ion Ceban, Alexandru Slusari și Mihai Popșoi, care sunt vicepreședinți ai Parlamentului și reprezentanți ai celor trei fracțiuni, precum și de premierul Maia Sandu, speakerul Zinaida Greceanîi și președintele Igor Dodon.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, înțelegereanu conține anexe secrete.

PSRM și blocul ACUM au semnat primul acord de înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară la 8 iunie. 

Foto: privesc.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *