Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un procuror confirmă că a…

Un procuror confirmă că a propus pornirea urmăririi penale cu privire la uzurparea puterii în stat în baza denunțului lui Năstase

Procurorul Viorel Radețchi din cadrul Secției procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale confirmă că a elaborat un raport pe care l-a depus pe masa fostului procuror general interimar Igor Popa, prin care cerea pornirea urmăririi penale în baza denunțului lui Andrei Năstase cu privire la „uzurparea puterii în stat”. De cealaltă parte, ministrul de Interne, Andrei Năstase, susține că asupra lui Igor Popa planează suspiciunea că ar fi luat mită în mărime de cel puțin 500 de mii de euro, pentru a refuza pornirea urmăririi penale.

„Ați văzut cât de mult a fost obstrucționată inițierea dosarului penal de către Igor Popa, în condițiile în care un procuror pe nume Radețchi i-a depus pe masă un raport cu privire la intentarea dosarului penal pe marginea denunțului pe care l-am făcut personal de uzurpare a puterii în stat de către Plahotniuc, judecătorii CC și alți deputați. Am solicitat Procuraturii să mi se pună la dispoziție acea ordonanță pentru a o contesta. Ieri, am constatat că numitul Igor Popa a încuiat safeul cu tot cu dosar. Suspiciunile care planează asupra lui Igor Popa că ar fi luat cel puțin 500 de mii de euro pentru această făcătură, nu aș vrea să planeze și asupra judecătorilor de instrucție”, susține Andrei Năstase.

Declarația ministrului de Interne ne-a fost confirmată și de procurorul Viorel Radețchi, care precizează că a avut o altă opinie decât cea a lui Igor Popa, în legătură cu urmărirea penală privind uzurparea puterii în stat.

Eu am examinat cazul respectiv în ordinea articolul 274, Cod de procedură Penală, și da, am propus pornirea urmării penale în fapt”, declară Radețchi.

În contextul acuzațiilor aduse fostului procuror general interimar, Serviciul de presă al Procuraturii Generale ne-a informat că Procuratura a luat act de declarațiile lui Năstase.

Procuratura Generală s-a autosesizat, fiind dispusă efectuarea de investigații în acest sens”, ne-a comunicat Serviciul de presă al PG.

La 25 iulie, Procuratura Generală a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale, după ce a examinat denunțul ministrul Andrei Năstase, privind „uzurparea puterii de stat”. PG declara că „nu există fapta infracțiunii”.

Denunțul depus de către Năstase, prin care cerea ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc și tragerea acestuia la răspundere, a fost înregistrat la 20 iunie. De asemenea, acesta solicita tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, deoarece, potrivit lui, în perioada 7-9 iunie, ei „au aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției R. Moldova, în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și grupării criminale, conduse de acesta, să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului Guvern condus de Filip Pavel”.