Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un candidat cere Procuraturii să…

Un candidat cere Procuraturii să verifice achiziția „covorului floristic” din fața Catedralei. Reacția Silviei Radu

Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, anunță că a solicitat Procuraturii Anticorupție să verifice modul în care au fost achiziționate florile pentru „covorul floristic” instalat în scuarul Catedralei și să inițieze o cauză „pentru abuz în serviciu și gestionarea frauduloasă a mijloacelor financiare publice”. Contactată de ZdG prin intermediul purtătorului de cuvânt al Primăriei, Silvia Radu a declarat că „procedura de achiziție a fost desfășurată cu respectarea legislației în vigoare”.

În sesizare, făcută publică pe facebook, Munteanu face referire la articolul „Compania de la care Primăria a cumpărat „darul floral” de 1,98 milioane pentru chișinăuieni”, publicat astăzi, 13 aprilie, de ZdG.

Sesizarea depusă de Valeriu Munteanu la Procuratura Anticorupție

„Conform materialelor investigației jurnalistice și celor acumulate suplimentar de pe rețelele de socializare, Primăria mun. Chișinău a achitat suma de 1 983 000 mii lei prin intermediul ÎM „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” către „Decor Bureau” SRL în urma unei negocieri directe, după ce prima licitație publică anunțată nu ar fi avut loc din cauza lipsei ofertelor.

În acest caz, suplimentar celor indicate în articolul citat, precizăm că potrivit Dispoziției 158-d din 15.03.2018 semnate de Silvia Radu s-a dispus procurarea acestui „dar floral”. Conform informației publicate, licitația nu ar fi avut loc, din care motiv s-a purces la negocierile directe.

Potrivit art. 45 alin. (1)-(3) din Legea privind achizițiile publice nr.131/2015, procedura licitației deschise cuprinde ofertele tuturor operatorilor economici care doresc să participe la licitație, iar anunțul se publică în prealabil în Buletinul achizițiilor publice ce trebuie să fie de cel puțin 20 de zile.

Conform datelor de pe site-ul Agenției Achiziții Publice contractul încheiat cu „Decor Bureau” SRL este din 05.04.2017.

Procedura a fost publicată în Buletinul achizițiilor publice la 27.03.2018 și a fost acordat un termen de doar 3 zile pentru depunerea ofertelor, adică până la 30.03.2018!

Această încălcare crasă, reprezintă o licitație trucată, din datele de care dispunem și furnizate de către locuitorii mun. Chișinău, anume dna Radu a dat indicație celor de la Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” să încheie contractul cu „Decor Bureau” SRL”, se spune în scrisoarea adresată de Valeriu Munteanu Procuraturii Anticorupție.

Prin intermediul purtătorului de cuvânt al Primăriei, Silvia Radu ne-a transmis că nu va comenta declarațiile electorale ale contracandidaților săi, însă a menționat că „procedura de achiziție a fost desfășurată cu respectarea legislației în vigoare”. Și ieri, 13 aprilie, imediat după instalarea covorului de flori în fața Catedralei, Silvia Radu a declarat că „aceste flori au fost licitate conform procedurilor”.

„Covorul” de flori instalat în noaptea de 11 spre 12 aprilie în fața Catedralei, pentru care Primăria mun. Chișinău a plătit 1,98 milioane de lei, a fost achiziționat de către ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” de la „Decor Bureau” SRL, în urma unei negocieri directe, după ce prima licitație publică anunțată nu ar fi avut loc din cauza lipsei ofertelor.

Deși primara interimară a declarat că în fața Catedralei au fost „așternute” 200 de mii de viole și că „aceste flori au fost licitate conform procedurilor și acest covor costă 1 milion 800 de mii de lei”, conform datelor de pe site-ul Agenției Achiziții Publice, contractul de achiziție a florilor semnat de cei de la Spații Verzi cu „Decor Bureau” SRL are o valoare de 1 milion 983 mii lei. Această cifră este confirmată și de către Vadim Popușoi, juristul ÎM „Spații Verzi”, cel care s-a ocupat de procedura de achiziție. „Valoare contractuală este 1 milion 983 mii lei.  La bază a fost și o dispoziție a primarului din 15 martie. Procedurile de licitație publică ne obligă să facem procedura. Pe data de 30 martie nu a fost prezentată nici o ofertă. Astfel, având în vedere că legea privind achizițiile publice prevede că în cazul în care nu au fost prezentate oferte se poate trece la negociere, fără publicare. Respectiv acesta a fost pasul legal pe care l-am urmat. Legea spune clar, iar noi am fost obligați să executăm dispoziția dată”, a declarat Vadim Popușoi pentru ZdG. În același timp, juristul precizează că au fost cumpărate 180 de mii de flori, și nu 200 de mii așa cum declara ieri Silvia Radu. Astfel, rezultă că prețul unei singure flori a fost de 11,02 lei.

Achiziția florilor de către ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” a venit după ce, pe 15 martie, primara interimară a semnat o dispoziție „Cu privire la amenajarea unui covor floristic cu tematica „Covorul moldovenesc” pe Piața Marii Adunări Naționale”.

Citiți și: (doc) Compania de la care Primăria a cumpărat „darul floral” de 1,98 milioane pentru chișinăuieni

sursă foto: unimedia.info