Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Trupele rusești din rmn se…

Trupele rusești din rmn se pregătesc de noi exerciții militare pe Nistru

La 13 august, curent, pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a apărut informația precum că Grupul operațional al trupelor rusești (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană a R. Moldova, și-a pregătit maşinile de luptă blindate pentru eventuale aplicaţii cu traversarea barierelor de apă”. 

La instruire au participat specialiști ai unității de întreținere a GOTR, fiind implicate vehicule blindate și echipaje de transportatori blindați. „Inițiativa de depășire a obstacolelor pe apă va avea loc în conformitate cu planul de pregătire pentru luptă a trupelor din districtul militar occidental”, se arată într-un comunicat al Districtului Militar Vest din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Acum o săptămână, GOTR în comun cu trupele paramilitare separatiste au desfășurat aplicații militare de mare anvergură pe poligoanele din regiunea transnistreană, scrie pe blogul său expertul în securitate din cadrul IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi. „Dacă anterior ele nu erau mediatizate, acum ele sunt reflectate pe deplin de Statul Major al Districtului Militar Vest a Federației Ruse”, scrie Rosian Vasiloi pe blogul său. Referitor la exercițiile de „forțare a Nistrului”, expertul în securitate amintește că astfel de exerciții militare se desfășoară al treilea an consecutiv.

Aplicații condamnate de CUC

Chişinăul a răspuns acestui exerciţiu militar cu forţarea râului Nistru cu un comunicat al delegaţiei moldoveneşti în Comisia Unificată de Control (CUC), care numeşte „provocator” şi „sfidător” antrenamentul din zona de securitate.

„În dimineața zilei de 14 august pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste r.Nistru din or. Tiraspol, a fost stabilită concentrarea tehnicii blindate de tip TAB (,,БТР70”) și a autocamioanelor militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență. Conform rapoartelor, se auzeau bine motoarele blindatelor, iar tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru”, se arată într-un comunicat al CUC.

„CUC califică aceste acţiuni, la fel ca şi cele precedente, întreprinse în Zona de Securitate de către trupele militare ale Federaţiei Ruse, precum și modul prin care aceste acțiuni au fost comunicate, drept provocatoare şi sfidătoare. Acestea încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare”, susțin reprezentanții CUC.

Totodată, CUC menționează că Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al Republicii Moldova (FMP al RM) a inițiat măsuri de verificare a teritoriului în cauză, însă, șefului militar superior al FMP al RM i s-a interzis de către persoane necunoscute accesul la fața locului, ultimul fiind nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari, la sosirea cărora s-a constatat deja plecarea tehnicii blindate și a autocamioanelor. „De notat că patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit”, se arată în comunicatul CUC.

Ministrul Apărării al R. Moldova, Eugen Sturza, califică exercițiile militare drept acțiuni provocatoare. „Acest tip de exerciții în zona de securitate, cu blindate și autocamioane fără numere de înmatriculare, sunt niște acțiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului în Zona de Securitate și clatină fundamentul justificării părții ruse drept misiune de pacificare”, a scris Sturza pe pagina sa de Facebook.

Efectele Rezoluției ONU

La 22 iunie, curent, la ONU a fost adoptată Rezoluţia privind retragerea „trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova. Drept răspuns, vice-premierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat că Federația Rusă nu va renunța la operațiunea de menținere a păcii în regiunea transnistreană și că nu intenționează să-și retragă trupele.

Rezoluția a primit votul a 64 de state, 83 s-au abținut, iar 15 au votat contra. Cele 15 țări care au votat împotriva adoptării rezoluției privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova sunt Federația Rusă, Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Korea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Sudanu de Sud, Sudan, Syria, Venezuela și Zimbabwe.

Experții, la rândul lor, sunt sceptici față de această rezoluție, fiind de părere că nu vor exista consecințe reale. „Rezoluția este doar o recomandare, exercită o presiune politică, dar nu este obligatorie”, a declarat analistul Igor Boțan.

Expertul independent și fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan, consideră că deoarece documentul nu propune un termen de retragere a trupelor rusești și renunță deschis la înlocuirea „pacificatorilor” ruși cu trupe internaționale, sugerează că ar putea fi vorba despre o „inițiativă pre-electorală” care încearcă să nu lovească prea tare Rusia.
Autoritățile din R. Moldova estimează că, în stânga Nistrului, sunt dislocate în prezent circa 1500-1700 de trupe rusești ale GOTR, care ar avea 21 000 de tone de muniție.

Citiți și: