Top 5 candidați electorali care vor ajunge în Parlament cu cele mai puține voturi

La alegerile parlamentare din 24 februarie, pe circumscripțiile uninominale din țară au fost validate voturile a 1 306 047 dintre alegători. Pe circumscripțiile de peste hotarele țării au fost validate 73 755 de voturi. Cea mai mică prezență a fost înregistrată în SUA și Canada, acolo unde Dumitru Alaiba, candidatul Blocului ACUM a câștigat scrutinul cu 2 206 voturi din totalul de 4 497 de voturi validate.

Pe locul doi este socialistul Gheorghe Para, câștigător pe circumscripția nr. 49 la Est de R. Moldova. Acesta a câștigat scrutinul cu 3 614 voturi din totalul de 7 352 de voturi validate.

Cu voturile a 6 634 de persoane va reveni în Parlament Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM). Acesta a candidat pe circumscripția nr. 40, acolo unde au fost validate peste 23 de mii de voturi.

A patra în acest top este candidata PDM, Eufrosinia Grețu, care a câștigat pe circumscripția nr. 41 cu 6 820 voturi din totalul de 22 672 de voturi validate. Topul este încheiat de candidatul independent Ion Groza, de pe circumscripția nr. 43. Groza va ajunge în fotoliul de deputat cu votul a 7 524 de persoane. În total, pe această circumscripție au fost validate 23 571 de voturi.

În comparație, pe alte circumscripții uninominale, unii candidați au obținut un număr mai mare de voturi decât candidații enumerați mai sus, însă nu vor accede în Parlament deoarece s-au plasat pe locurile doi sau trei.

Pe circumscripția nr. 29 din mun. Chișinău, spre exemplu, unde au fost validate 25 492 de voturi, pentru candidatul Blocului ACUM au votat 9 366 de persoane. Acesta a fost devansat de socialistul Adrian Lebedinschi, care a obținut 11 089 de voturi.

Candidata Partidului Democrat din circumscripția uninominală nr.11, Iraida Bînzari a obținut 10 014 voturi din totalul de 31 145 voturi validate. Câștigător pe această circumscripție este socialistul Oleg Savva, pentru care au votat cu 275 mai mulți alegători.

Și democratul Iurie Urzica a fost devansat de un socialist pe circumscripția nr. 4 cu o diferență de 170 de voturi. Pentru Urzica au votat 11 604 alegători din totalul de 27 403.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *