Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sturza, despre afacerea fratelui lui…

Sturza, despre afacerea fratelui lui Dodon cu fiul procurorului rus, Igor Chaika: „Se „înfruptă” din gunoaiele rusești”

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a comentat, într-o postare pe pagina sa de facebook afacerile pe care le are Alexandru Dodon, fratele mai mic al președintelui moldovean Igor Dodon, cu fiul procurorului general din Federația Rusă, Igor Chaika .

„Gustul Gunoiul”. Văd că sunt mulți admiratori ai modului în care familia Dodon se „înfruptă” din plin din gunoaiele rusești! Nu este o glumă. Fratele președintelui moldovean a creat împreună cu feciorul procurorului general rus Ciaika o companie de reciclare a deșeurilor. Asta suplimentar la afacerile imobiliare anunțate anterior. O fi fratele președintelui Dodon un geniu antreprenorial? Bănuiesc că nu.

E o nadă clasică în stil kaghebist arhicunoscută, pe care o oferă fără scrupule rușii oamenilor importanți din alte state. Berlusconi, Schroder,Timoșenko, a-și putea adăuga și nume sonore din România. Cândva, fostul premier Filat îmi povestea cu mult entuziasm cum va face el personal afaceri cu apropiații lui Puțin – energie, bănci, aeroport

Recomandarea mea a fost categorică: „Nu te bagă, e un mar otrăvit!”. Te vor „priponit”. Ce a urmat, știm cu toții. Domnilor Dodon nu pot să le doresc decât „poftă buna”! Fantastic „simbol al statalități” avem! Dar, vorba populară: „Cum e statul, așa-s și simbolurile!”, a scris fostul premier pe pagina sa de facebook.

După ce în iulie fratele lui Igor Dodon a devenit partener de afaceri cu Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, intr-o companie de constructii, pe 2 septembrie, presa rusă a anunțăt că cei doi au devenit parteneri de afaceri într-o nouă companie.

Potrivit rbc.ru, de această dată, fratele mai mic al lui Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit co-proprietarul a 10% din acțiunile unei companii responsabile de colectarea și prelucrarea deșeurilor. Aici, Igor Chaika deține 40 la sută din acțiuni, iar celelalte 50% aparțin unui partener de-al sau.

Relațiile Chaika – Dodon sunt mai vechi. În februarie 2019, pe final de campanie electorală parlamentară, erau eliberați piloții Lionel Buruiană, 37 de ani, şi Mihai Crihana, 54 de ani, care se aflaseră în prizonieratul talibanilor din Afganistan din noiembrie 2015. Atunci presa a scris că eliberarea celor doi fusese negociată de o organizație rusească, „Delovaya Rossia”, şi de unul dintre co-preşedinţii acesteia, Igor Iurevici Cheaika, fiul controversatului procuror general al Federaţiei Ruse, Iurii Ceaika.

Șeful statului, Igor Dodon, a promovat în campanie ideea că eliberarea celor doi ostatici a fost posibilă datorită implicării sale.

ZdG a scris, în februarie 2019, că în perioada președinției lui Dodon, Igor Cheaika a fost de mai multe ori la Chişinău şi la Comrat, punând la cale mai multe afaceri cu Găgăuzia, dar şi cu Transnistria, prognozând importante investiţii ruseşti în stânga Nistrului. De altfel, pe siteul organizaţiei „Delovaya Rossia”, www.deloros.ru, găsim zeci de informaţii despre tranzacţii economice, curente sau de viitor, cu firme din diverse zone, inclusiv din Republica Moldova.

Foto antet: rbc.ru