Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Salariu mai mic vs Vacanțe…

Salariu mai mic vs Vacanțe mai scumpe. Cum a fost anul 2017 pentru Igor Dodon?

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2017. Dodon declară că a primit de la Președinție un salariu de 177.185 de lei (puțin peste 14 mii de lei lunar), iar de la Parlament un salariu și indemnizații în valoare de circa 9000 de lei. 

„Președintele tuturor” susține că are un teren intravilan de 0,059 ha, în valoare de 451.985 de lei și locuiește într-o casă cu o suprafață de 422,8 m.p, în posesia căreia a intrat în anul 2013. În același timp, șefului statului indică și vechiul credit, luat cu o dobândă de 8%, prin care și-a achitat casa de lux din sect. Buiucani. Un calcul simplu, cu ajutorul unui calculator online al ratelor bancare, arată că Igor Dodon urmează să ramburseze cel puţin 2,5 milioane de lei, cu peste un milion de lei mai mult decât a luat. Cifra, însă, poate fi şi mai mare, dacă ar fi calculate şi eventualele taxe adiţionale achitării creditului. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii preferenţiale, Dodon achită lunar, cel puţin oficial, nu mai puţin de 15,8 mii de lei (!), adică aproape 190 de mii de lei pe an. Cu toate acestea, de la numirea sa în funcția de președinte, Igor Dodon a avut mai multe  vacanțe petrecute în destinații de lux, dar niciodată nu a explicat costurile implicate și proveniența banilor cu care ar fi achitat aceste vacanțe. ZdG a scris anterior că escapada președintelui și a familiei sale la mare l-ar fi costat peste 80 de mii de lei.  

Minciuna lui Dodon din 2011

În mai 2011, ZdG scria că Igor Dodon, care candida atunci la funcţia de primar al Chişinăului, era văzut de vecinii de pe str. A. Xenopol din sect. Buiucani, aproape zilnic, intrând în curtea unei case cu 3 niveluri, care era aproape gata pentru a fi dată în exploatare. Atunci, deşi oamenii ne anunţau că imobilul a fost construit de Compania „Reconscivil” special pentru familia Dodon, politicianul nega că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă. Igor Dodon ne zicea atunci că închiriază un apartament în centrul Chişinăului, în locuinţa sa de pe Calea Orheiului locuind „nişte fini” de-ai săi. Deputatul afirma că a „scos apartamentul la vânzare”, după care urma să vadă cum îşi va îmbunătăţi condiţiile de trai. Despre casa de la Buiucani, Dodon refuza să discute, dar nega că i-ar aparţine. „Nu comentez bârfele şi zvonurile… Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?”, ne întreba Dodon.

Peste doi ani, însă, acesta şi-a oficializat achiziţia, înregistrând-o la Cadastru, deşi anterior spunea că nu are nicio legătură cu acea casă. Tranzacţia a avut loc, oficial, pe 29 iulie 2013, zi în care Dodon a luat un credit de 1,477 milioane de lei de la Victoriabank, cu o rată a dobânzii de doar 8%, sub media de piaţă, care era în jur de 12%. În schimbul acestei sume, între familia Dodon şi Victoriabank a fost semnat un contract de ipotecă, care are în calitate de obiect casa de milioane.

„Am procurat casa de la o rudă care a investit în această construcţie, iar, ulterior, a rămas în Italia… Eu am vândut apartamentul cu două odăi şi am luat un credit. Am luat casa cu tot cu teren, contra unei sume de 2,3 milioane de lei. Imediat, am anunţat Comisia Naţională de Integritate. Mi se pare că am procedat corect, nu am ascuns nimic, cum fac alţi demnitari. Dacă doriţi, pot să vă organizez o excursie… Deocamdată, nu vă pot primi în casă, dar în jurul casei – nu am ce ascunde… Veniţi, ca să nu vă căţăraţi pe garduri, cum faceţi în alte cazuri, cu casele unor demnitari”, zicea Dodon, în 2013.

Igor Dodon, în vârstă de 43 de ani, a lucrat timp de 20 ani, acesta a muncit preponderent în funcții publice, începând ca angajat de rând la Bursa de Valori, continuând ca șef de departamente, apoi ministru, în 2016 devenind președinte de stat. Pe parcursul anilor a deținut și funcții politice, exclusiv în partide de stânga, comunist sau socialist, partide, care în doctrina lor ar opta pentru egalitatea cetățenilor, inclusiv egalitatea șanselor economice. Cu toate acestea, Igor Dodon, care a ajuns liderul Partidului Socialiștilor și președinte al celui mai sărac stat din Europa, a dobândit averi greu de acumulat pentru un bugetar, proveniența cărora nu a elucidat-o deplin.

Președintele R. Moldova a avut în 2016 din funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova un salariu anual de 182 de mii de lei, în timp ce soția sa, Galina, angajată la „Exclusiv Media”, firmă care deține mai multe afaceri media, inclusiv postul NTV Moldova, a încasat, oficial, 167 de mii de lei. Informațiile se regăsesc în declarația de avere și interese a șefului statului, care a apărut recent pe site-ul Autorității Naționale de Integritate.

Citiți aici: Ce venituri a declarat Igor Dodon în anul în care a devenit președintele R. Moldova