Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacţii privind intenţiile lui Ion…

Reacţii privind intenţiile lui Ion Ceban de a muta sediul Primăriei

După ce primarul Chişinăului, Ion Ceban, a anunţat că funcţionarii din primărie ar putea să nu mai activeze în cadrul actualului edificiu, reacţiile nu au întârziat să apară.

Potrivit Partidului Liberal (PL), mutarea sediului primăriei nu are la bază un motiv plauzibil, iar motivul real ar fi cu totul altul.

„Ceban își dorește condiții pentru propriul confort, să stea în primărie că într-un palat regal fără niciun funcționar în jurul lui. Or, asemenea decizie se poate lua doar după ce se face o analiză amplă a cheltuielilor care vor fi făcute pentru achitarea chiriei și întreținerii unui alt sediu, după cum se vede unul privat, iar de aici putem deduce că este vorba doar de un interes personal în toată această afacere”, potrivit liberalilor.

Liberalii mai susţin că edificiul unde îşi are sediul Primăria, trebuie să fie restaurat, iar funcționarii primăriei trebuie să-și continuie mai departe activitatea anume în acest loc. Aceştia enumeră prioritățile reale, care potrivit lor, ar trebui implementate urgent:

  • relansarea celor 5 proiecte europene: transport, drumuri, apă, deșeuri, termoizolare – înlocuirea flotei auto pentru deszăpezire, cu renunțarea la nisip;
  • modificarea legislației pentru a avea bandă specială pentru transport public, ridicarea automobilelor parcate neregulamentar, pentru fluidizarea traficului;
  • reconstrucția în două nivele sau sens giratoriu a intersecției Studenților – Calea Orheiului;
  • construcția străzii Mesager și reconstrucția str. Albișoara pentru a avea o arteră fără semafoare, care să descarce bd. Ștefan cel Mare;
  • reluarea de către Guvern a reabilitării șoselei de centură;
  • anularea volumului suplimentar abuziv de apă pus lunar, în mod ilegal pe seama consumatorului.

Şi Uniunea Salvați Basarabia (USB) dezaprobă acțiunea primarului. Aceştia solicită consilierilor municipali să blocheze prin votul lor cheltuirea nejustificată a banilor publici.

„Municipiul Chișinău se află într-o stare dezastruoasă: cu drumuri și trotuare sparte, iar după mai mulți ani în care nu s-au făcut nici reparații curente, în primăvara anului viitor drumurile vor fi ca după război, avem sute de km de apeduct și canalizare care trebuie înlocuite cât mai grabnic pentru că sunt sită, sistemul de termoficare este sub orice critică, gunoiul inundă orașul, care nu se vede din bălării, avem ambuteiaje ca la Moscova, iar transport public ca în Africa Sub-Sahariană, avem în oraș sute de mii de locuitori ce trăiesc sub limita sărăciei și au nevoie de subvenții și alocații (și) din partea primăriei.

În aceste condiții groaznice ale capitalei, prima prioritate pentru socialistul suspendat Ion Ceban a fost să schimbe sediul primăriei în altă locație, să-și facă condiții mai bune de muncă, ori, din câte înțelegem, sediul vechi al primăriei este neîncăpător pentru oamenii lui Igor Dodon”, potrivit Uniunea Salvați Basarabia.

Din 2020, funcţionarii din primăria Chişinău ar putea să nu mai activeze în cadrul actualului edificiu, aflat în centrul capitalei. Propunerea a fost făcut astăzi, 18 noiembrie, în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a propus ca actualul edificiu să fie transformat într-un muzeu al științei pentru copii sau în alt obiectiv cultural. În acest sens, a solicitat Direcției Finanțe să planifice resurse financiare pentru restaurarea clădirii Primăriei Chișinău.