Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon despre rezoluția ONU de…

Dodon despre rezoluția ONU de retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului: un gest ostil antirusesc

Guvernul Republicii Moldovei, controlat de Partidul Democrat, a comis un nou gest ostil antirusesc, inițiind procedura de votare de ieri de la ONU, a indicat șeful statului într-o postare pe o rețea de socializare, ca răspuns în urma adoptării rezoluției ONU privind retragerea trupelor din regiunea transnistreană.

„Coaliția de guvernămînt face uz de platformele internaționale, încercînd să-și consolideze pozițiile politice interne, puternic afectate în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc în cîteva luni. O astfel de PR-campanie a Partidului Democrat nu va avea nici o semnificație practică.

Republica Moldova trebuie să-şi consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate.

O garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean şi reintegrarea țării. Încetarea operațiunii de pacificare, desfășurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reuşite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înţelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului.

Deja peste citeva luni, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească şi un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale, va tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală şi definitivă a conflictului, unul care ar satisface atît Chişinăul, cît şi Tiraspolul.

Sînt convins că este o poziţie împărtăşită de majoritatea cetăţenilor ţării noastre”, a opinat liderul statului.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a votat, la data de 22 iunie, rezoluția privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului. 

Rezoluția a primit votul a 64 de state, 83 s-au abținut, iar 15 au votat contra. Cele 15 țări care au votat împotriva adoptării rezoluției privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova sunt Federația Rusă, Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Korea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Sudanu de Sud, Sudan, Syria, Venezuela și Zimbabwe.