Reacția firmei franceze de la care PDM s-a „inspirat” pentru Arena Chișinău

Recent, în cadrul unui briefing la sediul PDM, Vlad Plahotniuc anunța despre sprijinul politic al partidului pentru „construirea unei arene sportive ultramoderne şi multifuncţionale în capitală”, care va fi numită Arena Chişinău. Construcția ar urma să fie realizată într-un an de zile, printr-un parteneriat de tip public-privat. Însă, de fapt, proiectul video al Arenei a fost tăiat dintr-un proiect francez, elaborat de către o companie cu renume mondial, în 2012. Contactați de ZdG, reprezentanții companiei franceze ne-au declarat că nu au fost consultați pentru difuzarea proiectului și că găsesc jenant faptul că numele entității nu a fost menționat în prezentare.

„Nu am fost consultați pentru a autoriza difuzarea videoclipului Arena Dunkerque, proiect pentru care deținem proprietatea intelectuală. În plus, este foarte jenant faptul că numele firmei noastre de arhitectură nu este menționat în articolul care prezintă videoclipul”, se spune în răspunsul remis ZdG.

Firma a mai precizat că munca asupra unui asemenea produs diferă de la un proiect la altul. În primă fază, la acesta muncesc 2-3 arhitecți și sunt investite sume de mii de euro.

„În general, este vorba în faza de concurs (înainte de a cunoaște dacă suntem echipa câștigătoare și a începe studiile asupra proiectului) de 2 sau 3 arhitecți angajați cu normă întreagă pentru 2 sau 3 luni. Producția unui proiect ca acesta ține de asemenea de crearea unor perspective 3D a proiectelor (în general, 5 sau 6 vederi la preț de 2000 sau 3000 de euro per imagine), precum și de realizarea unui film (între 5 și 10 mii de euro). Nu cunoaștem care sunt sancțiunile în Franța pentru acest gen de utilizare fără mențiune a persoanei care deține proprietatea proiectului”, adaugă aceeași sursă.

Amintim că, la scurt timp după anunțul PDM cu referire la construcția Arenei, la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a avut loc o ședință a Grupului de lucru pentru implementarea proiectului de edificare a Arenei Chișinău. Aceasta a fost prezidată de către ministrul Chiril Gaburici. Din componența Grupului de lucru mai fac parte ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor de resort.

Potrivit MEI, în baza studiului de pre-fezabilitate, s-a propus ca arena polivalentă să fie edificată pe terenul aflat în administrarea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din comuna Stăuceni, suprafața estimativă necesară construcției fiind de circa 10 ha.

Citiți și: 

Arena furturilor politice

Foto antet: președintele Parlamentului, Andrian Candu, prezintă conceptul Arenei Chișinău 
în cadrul briefingului săptămânal al PDM/Sursa: pdm.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *