Raportul „Open Dialog”, examinat de PCCOCS. Ce informații nu divulgă procurorii

Raportul elaborat de Parlament cu privire la elucidarea circumstanțelor de imixtiune a fundației „Open Dialog” în politica internă a R. Moldova a ajuns de la Procuratura Generală pe masa procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

La trei luni de la publicarea raportului realizat de o comisie de anchetă formată la inițiativa democraților, adjunctul șefului PCCOCS, Vitalie Busuioc, ne-a informat că există o cauză penală în curs de desfășurare, motiv pentru care nu ne poate oferi prea multe detalii despre acest caz.

„Este o cauză penală în curs de desfășurare în cadrul căreia operăm și cu colegii de peste hotare. Nu facem din acest lucru un secret, dar oferim informații dozate”, a menționat Busuioc.

Întrebat la ce etapă se află investigațiile, procurorul a declarat că la moment sunt acumulate informațiile de la „colegii de peste hotare”, iar atunci când se va trece la o etapă mai activă, de documentare a infracțiunii, mass-media va fi informată.

Totodată, Busuioc nu a putut să ne spună dacă în timpul apropiat aceste acțiuni de documentare vor fi încheiate: „Depinde de anumite investigații și acțiuni. Desfășurăm acțiuni cu caracter transfrontalier, care pot implica o durată mare sau foarte mare de timp”.

Anterior în presă au apărut informații precum că Președinta Fundației „Open Dialog”, Ludmila Kozlovska, a fost citată de PCCOCS. Solicitat să ne informeze ce alte persoane au fost citate în această cauză, Busuioc a menționat că au fost citate mai multe persoane, dar nu ne poate spune cine anume.

Conform unui articol publicat de Newsmaker, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare, i-a informat pe avocații săi că i-a fost propus să depună mărturii împotriva Maiei Sandu și a lui Năstase. Potrivit lui Platon, acesta a fost vizitat în penitenciar de o persoană, numele căreia a refuzat să îl facă public, menționând că i s-a propis să confirme legătura dintre liderii Blocului ACUM cu Fundația „Open Dialog”, în schimbul libertății. Vitalie Busuioc a menționat că nu este la curent cu această informație și nu o poate comenta.

Câteva bilete de avion pentru liderii partidelor de opoziţie din R. Moldova şi „două mii de dolari americani transferaţi către o companie din R. Moldova, administrată de persoane afiliate Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr”, sunt cele mai importante dovezi acumulate de Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune în politica internă a R. Moldova a Fundaţiei „Open Dialog”. Acestea însă au fost suficiente ca membrii Comisiei să afirme că cele mai importante partide din opoziţia extraparlamentară de la Chişinău sunt „finanţate din bani suspecţi”, acumulaţi de fundaţia poloneză.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” a fost constituită la 4 octombrie 2018 la inițiativa democraților.. PD afirmă că organizația Ludmilei Kozlowska a atacat „în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în fața partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Dacă Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk vrea să STRICE CU TOTUL BRÂNZA CU UE, BRÂNZĂ CARE DEJA A ÎNCEPUT SĂ MIROASE URÂT, n-are decât să excludă opoziția de la alegeri. Dar după această aventură a Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk, zilele regimului Plahotniuk vor fi numărate.

    Ieri pe Euronews s-a spus, că Ludmila Kozlowska are domiciliul în Belgia. Costea Borsetka să-și ia cei patru bodigarzi și n-are decât să plece după ea și s-o aducă în penitenciarul No 13. Mă tem, că Costea Borsetka cu tot cu bodigarzi se vor reține pe câțiva ani în Belgia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *