Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr. 25

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Pe circumscripția uninominală nr. 25, care cuprinde o parte din sectoarele Botanica și Centru al municipiului Chișinău, vor concura patru candidați – Victor Mîndru, din partea PDM, Alexandr Odințor, de la PSRM, Inga Grigoriu, de la Blocul ACUM și Chitoraga Dumitru, reprezentant al PP Șor. 

Victor Mîndru, PDM

Foto: alegeri.md

Din aprilie 2009 Victor Mîndru ocupă funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova, funcţie deţinută şi anterior, fiind membru al fracţiunii Partidului Comuniştilor din R. Moldova (2005, 2009–2015) şi deputat neafiliat (2015–2017). După părăsirea fracţiunii în decembrie 2015 a fost exclus din PCRM, iar în martie 2017 a aderat la fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova, notează avere. md

În declarația depusă la CEC, Victor Mîndru declară un salariu de 234. 208 lei, obținuți anul trecut din activitatea de deputat în Parlamentul R. Moldova. De asemenea, el a primit indemnizații de 131. 987 lei și o pensie de 47. 590 lei. Deține două apartamente, unul cumpărat în 1998 și altul în 2002, precum și un automobil marca Toyota Camry, fabricat și cumpărat în 2011, a cărei valoare a estimat-o la 10 mii de euro.

Alexandr Odințov, PSRM

Foto: protv.md

Alexandr Odințov este unul dintre cei mai generoși finanțatori ai Partidului Socialiștilor, notează moldovacurata.md. ​În afară de donațiile făcute în 2014, care îi depășesc veniturile, consilierul socialist de la Primăria Chișinău a donat și în 2016 pentru liderul său de partid mai mult decât a reușit să adune. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se menționează că Odințov a cotizat la campania electorală a lui Igor Dodon pentru prezidențiale 74.800 de lei, de două ori mai mult decât a câștigat în acel an.

În ultima sa declarație de avere și interese personale, cea pentru 2017, Odințov a raportat venituri de circa 22.000 de lei din indemnizația de consilier, un imobil estimat la aproape 300.000 de lei și un automobil Subaru, despre care arată că l-a cumpărat în 2015, cu 12 mii de lei.

Inga Grigoriu, Blocul ACUM

Foto: RFE/RL

Inga Grigoriu a fost aleasă în 2015 vicepreşedintă a PPDA.

În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, la înscrierea în scrutinul parlamentar, Grigoriu a declarat un salariu de 32.837 de lei pentru 2017—2018 şi venituri de 5299 de lei, obţinute de la Fundaţia Konrad Adenauer. Veniturile totale cumulate pe anii 2017-2018 însumează 116150,42 lei.

În aceeaşi declaraţie, Grigoriu a indicat că deţine patru terenuri agricole. Din 2007, deţine o casă de locuit  de 104 m.p. şi terenul aferent de 1.124 de m.p., pe care a primit-o printr-un contract de donaţie. Ea  mai are proprietate, din 2007, un teren de 700 m.p. pentru o construcţie locativă. Inga Grigoriu spune că terenurile i-au fost donate de către bunicul său (anul dobândirii în baza contractului de donație 2007 și 2014, împreună cu casa donată). „Loturile și casa se află în rn. Ungheni, s. Mânzătești. În 2006, ni s-a distribuit lot de pământ 0.07 ari cu destinație construcție de casă locativă. Primăria Sângera ne-a repartizat, în baza solicitării noastre ca tânăra familie întemeiată. În 2014, am demarat construcția casei în Sângera, pe lotul de 0,07 ari distribuiți de primăria Sângera. Casa se află încă în construcție”, precizează Grigoriu.

Chitoraga Dumitru, PP Șor

Foto: avere.md

Dumitru Chitoraga este director al SRL “Media Resurse”. În declarația de avere și interese personale pentru anul trecut, depusă la CEC, acesta indică un salariu de 12 mii de lei din activitatea la SRL “Media Resurse” și 238. 106 lei din activitatea de la Agenția de Informații “Rossia Sevodnya”.

Familia Chitoroga are în proprietate două automobile – unul marca Land Rover, cumpărat în 2013, pentru care menționează că ar fi plătit 13.800 de euro și un automobil Nissan Qashkai, cumpărat în 2018, pentru care ar fi achitat 140. 000 de lei.  De asemenea, Chitoroga deține mai multe terenuri agricole, dintre care majoritatea au fost procurate în anul 2013.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Aceasi radiografie de bogatani cu terenuri, masini scumpe, case, apartamente de sute de metri, da nu vezi nici un agricultor cu o iapa la caruta din curtea proprie, sau vreun muncitor cu un Zhiguli rablagit. Numa intelekti, hoti sadea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *