Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Cine sunt candidații…

Radiografie electorală: Cine sunt candidații din circumscripția nr. 17

Mandatul de deputat din circumscripția nr. 17, Nisporeni, a devenit vacant după ce fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, a renunțat la funcția de parlamentar, părăsind R. Moldova. Astfel, dată fiind vacanța mandatului, la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale generale, în circumscripția respectivă vor avea loc alegeri parlamentare noi. În total, în cursa electorală în această circumscripție au fost înregistrați 7 candidați.

Primul în buletinul de vot va figura Ghenadie Verdeș, din partea Partidului Democrat (PDM), urmat de socialistul Pavel Artamanov și candidatul ACUM, Ion Terguță. Următorii candidați sunt: Ana Guțu, (Partidul Unității Naționale, PUN), Ion Țugulea (Partidul Comuștilor, PCRM), dar și candidații independenți Emilia Ristic și Ion Angheluță.

Foto: Facebook/Ghenadie Verdeș

Ghenadie Verdeș, Partidul Democrat

Din septembrie 2017, Ghenadie Verdeș este președinte al raionului Nisporeni, anterior ocupând funcția de vicepreședinte al raionului. La alegerile locale din 2011, Verdeș a candidat la funcția de primar de Nisporeni pe lista Partidului Liberal, ulterior aderând la Partidul Democrat.

În declarația de avere și interese personale pentru 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018, Ghenadie Verdeș indică că a ridicat de la Consiliul raional Nisporeni un salariu de peste 315 mii de lei. Acesta declară două terenuri agricole și un teren extravilan, dar și un apartament de 69 m2, pe care l-a dobândit în 2013. La averea președintelui de raion se mai adaugă și un automobil de model Renault Scenic, dobândit în 2009, și a cărui valoare este indicată ca fiind „0”.

Foto: alege2019

Pavel Artamonov, Partidul Socialiștilor

Pavel Artamonov își încearcă norocul pentru a doua oară în această circumscripție, după ce la alegerile parlamentare din 24 februarie a pierdut în fața lui Vladimir Plahotniuc. Conform datelor de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Artamonov nu este angajat în câmpul muncii. Potrivit portalului alege2019.md, în perioada 1999-2004, Pavel Artamonov a activat în calitate de antrenor-profesor de haltere în cadrul școlii sportive din or. Nisporeni, iar între 2004-2015 a lucrat ca șofer la compania SRL Tavisma din or. Nisporeni.

În declarația de avere și interese personale pentru anii 2017-2018, Pavel Artamonov nu declară niciun salariu, indicând doar o indemnizație de 2 800 de lei de la Consiliul local, dar și salariul de aproape 68 de mii de lei al soției. Candidatul PSRM are în proprietate un automobil de model Mercedes Benz 300 SEL, fabricat în 1990, și a procurat în 2014 un automobil de model Daewoo, care are o valoare de 95 500 lei. Soția acestuia conduce însă, prin comodat, un Renault din 2006. În campania pentru prezidențiale din 2016, Artamonov a donat pentru Igor Dodon 62 100 lei.

Foto: acum.md

Ion Terguță, Blocul ACUM

Și candidatul Blocului ACUM își încearcă norocul pentru a doua oară în această circumscripție. Ion Terguță, jurnalist și economist de profesie, a ocupat funcția de vicepreședinte al PLDM. Din luna noiembrie 2017, până în 2018, acesta a exercitat funcția de purtător de cuvânt al partidului.

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, candidatul Blocului ACUM nu a deținut funcții publice și nu a depus declarații de avere și interese până acum. În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, care cuprinde anii 2017 și 2018, Ion Terguță arată că a câștigat, în acești doi ani, 686 mii lei de la trei locuri de muncă – asociațiile obștești „Media Alternativa”, „Sănătate pentru tineri” și de la PLDM. Soția sa a avut un venit de 643 mii lei de la „Amnesty International Moldova”.

Ion Terguță este proprietarul a două terenuri și al unui apartament dobândit în anul 2007, cu suprafața de 74 m2. El indică, de asemenea, faptul că deține și o construcție nefinalizată, cu suprafața de 212 m2. Familia sa are și două autoturisme: o Honda C-RV fabricată în 2008 și dobândită în 2010, și o Toyota Auris din 2011, cumpărată în anul 2017 cu 115 000 lei.

Ana Guțu, Partidul Unității Naționale

Doctor în filologie şi profesor universitar, Ana Guțu ocupă funcția de președinte al Institutului Superior de Studii Franceze (ISEF). În 2016 aceasta a candidați la funcția de președinte al R. Moldova din partea Partidului Politic „Dreapta”. Din 2009 până în 2014, aceasta a fost deputată în Parlamentul R. Moldova, fiind aleasă pe listele Partidului Liberal (PL). În 2013, împreună cu alţi 6 deputaţi, Guțu s-a desprins de PL formând „Partidul Liberal Reformator” (PLR). În preajma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, în urma unor neînţelegeri din interiorul PLR, Ana Guţu a părăsit formaţiunea, iar în septembrie 2015 a fondat un partid nou, numit „Dreapta”, care se pronunţă pentru Unirea R.Moldova cu România. În calitatea sa de deputată,Ana Guţu a fost autoarea sesizării în urma căreia Curtea Constituţională a recunoscut limba română ca limbă de stat în R. Moldova, dar și inițiatoarea legii prin care cetățenii R. Moldova își pot declara identitatea românească în actele civile.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Guțu a ridicat un salariu de 390 de mii de lei de la ISEF. Candidata PUN deține două apartamente, unul moștenit, iar altul, de 85m2, procurat în 2000. Totodată, Ana Guțu indică că deține și un BMW X5, procurat în 2017, a cărui valoare este de 10 mii de euro.

Foto: expresul.md

Ion Țugulea, Partidul Comuniștilor

De profesie inginer-tehnolog, în 2015, Ion Țugulea a fost ales vicepreședinte al raionului Nisporeni. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Țugulea a obținut un salariu de 263 de mii de lei de la Consiliul raional Nisporeni, la care se adaugă și o pensie de aproape 78 de mii de lei. Candidatul comuniștilor mai deține două terenuri, dar și o casă de locuit de 230 m2. La averea candidatului se mai adaugă și un automobil de model Audi A4, dobândit în 2010, a cărui valoare nu a fost indicată.

Foto: Facebook/ Emilia Ristic

Emilia Ristic, candidată independentă

Candidata independentă Emilia Ristic este economistă de profesie, iar în prezent ocupă funcția de consultant principal în cadrul Ministerului Finanțelor. Anterior aceasta a activat și în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Emilia Ristică declară un salariu cumulativ de 210 mii lei de la Ministerul Finanțelor, Agenția Achiziții Publice, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Colegiul de Studii Administrative și Fiscale. Ristic deține 1/2 cota parte dintr-un apartament dobândit în 2011, dar și 1/2 cota parte dintr-o casă de locuit de 117 m2, dobândită în 2015. La averea familiei se mai adaugă și un automobil Renault Megan Scenic. Candidat la parlamentare mai declară o cotă de participare de 100% în cadrul societății „OKAY Project SRL”.

Ion Angheluță, candidat independent

Candidatul independent Ion Angheluță este medic chirurg și activează în cadrul IMSP Spitalul raional Strășeni. Angheluță nu indică niciun salariu în declarația sa de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, indicând doar o pensie de 80 de mii de lei, dar și salariul soției de aproape 596 mii lei. Candidatul deține un teren, o casă de locuit de 100 m2, dar și două autoturisme.