Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Protest și contraprotest în centrul…

Protest și contraprotest în centrul capitalei cu Ilan Șor în rol principal

Câteva zeci de persoane care reprezintă Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) condus de Maia Sandu protestează în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani împotriva tărăgănării trimiterii dosarului penal examinat anterior de această instanță pe numele lui Ilan Șor la Curtea de Apel. Adepții lui Șor protestează și ei, în susținerea primarului, condamnat de prima instanță.

„Am venit să cerem socoteală Judecătoriei. Au trecut șase luni de la emiterea sentinței, dar dosarul este încă în această instanță. Motivul invocat este unul ridicol, că nu reușesc să-l traducă. Am venit aici să ne oferim să traducem dosarul. E cel mai important dosar”, a declarat Maia Sandu, care a solicitat ca judecătorul Andrei Niculcea, care a emis sentința pe numele lui Ilan Șor, să iasă în fața oamenilor pentru a le explica detaliile sentinței. „Șor este privilegiat și ajutat de guvernare. Guvernarea vrea să-l ajute pe Șor să câștige un mandat de deputat”, a punctat Maia Sandu. „Se tărăgănează trimiterea dosarului la Curtea de Apel pentru ca să nu se reușească emiterea unei hotărâri definitive în acest dosar până la alegerile parlamentare de anul viitor, pentru că Plahotniuc vrea să-l facă pe Șor deputat și partener în viitorul Parlament”, a punctat Sandu.

„Justiția SomnuȘOR”, „La mulți ani, toți cu executare” , „Oferim traducător pentru dosarul Șor”, „Ați furat, Plahotniuc te face deputat” sunt câteva dintre mesajele celor care protestează.

În apropierea acțiunii organizate de PAS, mai mulți susținători ai primarului de Orhei, Ilan Șor organizează un contraprotest, în susținerea lui Ilan Șor. „Jos mâinile de pe Ilan Șor”, „Jos Maia Sandu”, Unul pentru toți, toți pentru unul”, „Maia vorbește, Ilan Muncește” sau „Unu-Doi, Maia Sandu la gunoi” scandează adepții lui Șor, în limbile română și rusă, la megafon, acaparând spațiul sonor al protestului PAS.

„Oamenii au fost aduși organizat, iar asta demonstrează cum sunt cheltuiți banii furați, fiind plătiți oamenilor pentru a manipula opinia publică. Lor li se oferă o mică picătură dintr-un ocean enorm, atât cât s-a furat”, a punctat Sandu.

ZdG a scris acum câteva zile că dosarul penal pe numele lui Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele, ar putea ajunge la Curtea de Apel Chisișinău abia în primele zilei ale anului viitor. La mai bine de șase luni de când magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă, dosarul se află încă în instanța de fond, deoarece sentința care cuprinde peste două sute de pagini încă nu a fost tradusă în limba rusă. Vicepreședintele sediului Buiucani al Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru explică tergiversarea prin faptul că instanța nu are un traducător, iar unicul interpret care activează, pe lângă faptul că asigură traducerea în timpul ședinelor de judecată, are în gestiune circa 60 de dosare pe care trebuie să le traducă în limba rusă.  Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Vicepreședintele sediului Buiucani al Judecătoriei Chișinău, magistratul Dorin Dulghieru, dă asigurări că săptămâna viitoare traducerea sentinței pe numele lui Ilan Șor va fi finalizată, iar în primele zile ale noului an, dosarul va fi transmis la Curtea de Apel.

„Se traduce sentința care are peste două sute de pagini, celelalte materiale pe dosar urmau a fi traduse până la pronunțarea sentinței instanței de fond. Ne conformăm, reieșind din ceea ce avem”, explică Dorin Dulghieru, care precizează că nimeni nu vrea să se angajeze în funcții de traducător.

„Nu vrea nimeni să se angajeze la salariul care este. Fără impozitare, salariul este puțin mai mare de două mii de lei, cu impozite – 1 800 de lei. Vă dați seama? Cine o să vină? Nu sunt prea mulți doritori. Încercăm să facem față lucrurilor, dar nu este doar dosarul Șor. Primordial pentru noi sunt persoanele care se află în stare de arest, respectiv, muncim în paralel: un pic aici, un pic acolo. Trebuie să facem un echilibru, pentru ca ulterior să nu avem probleme”, susține vicepreședintele instanței.

Întrebat de ce nu a fost solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sau Ministerului Justiției personal suplimentar, pentru urgentarea traducerii în limba rusă a sentinței motivate pe numele lui Ilan Șor, deoarece dosarul este unul de rezonanță, iar numele inculpatului figurează în ambele rapoarte Kroll, drept persoana principală implicată în „furtul miliardului”, vicepreședintele sediului Buiucani al Judecătoriei Chișinău a explicat că astfel s-ar leza drepturile altor persoane.

Dorin Dulghieru

„Să solicităm anume pentru dosarul Șor?Sunt și alte persoane pe care nu trebuie să le lezăm în drepturi, perosane care stau în arest, persoane care și-au exprimat dezacordul cu actele noastre, care le-au contestat și pe care trebuie să le trimitem, de asemenea, la Curtea de Apel. 

Noi muncim în paralel. De asta și s-a întins atât timp. În gestiunea interpretului, care, de fapt,  nu este translator, sunt aproape 60 de dosare. Este un volum foarte mare pentru un singur om. Plus la toate, noi suntem 29 de judecători, iar pe parcursul zilei interpretul participă și în cadrul ședințelor de judecată”, a punctat Dorin Dulghieru.

Contactați anterior, atât procurorul, cât și apărătorul lui Ilan Șor au declarat că au contestat în termen legal sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău la 22 iunie 2017.

Ilan Șor, controversatul businessman și primar al orașului Orhei, a fost condamnat, în iunie 2017, la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni. Instanța însă a dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după rămânerea sentinței definitive în vigoare. Procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru primarul or. Orhei. Sentința în dosarul Șor a fost pronunțată de judecătorul Andrei Niculcea, cel care a ajuns în sistemul judecătoresc în urmă cu doar doi ani, el făcând parte însă și din completul care l-a condamnat la 9 ani de închisoare pe fostul premier Vladimir Filat.

Andrei Niculcea a menționat atunci că Șor urmează să fie eliberat din arestul la domiciliu, iar acesta trebuie să se prezinte la ședințe atunci când va fi citat. Cei 7 ani și jumătate, dacă vor fi confirmați de Curtea de Apel, Șor ar urma să-i petreacă întrun penitenciar de tip semiînchis.

Condamnat la 7 ani și jumătate, dar liber și cu posibilitatea de a părăsi țara

„Instanța de judecată hotărăște. Se recunoaște Șor Ilan, fiul lui Miron, vinovat de comiterea infracțiunilor prevăzute de art 196 aliniat 4 și art 243, aliniat 3, lit.b, Cod Penal, și se condamnă pentru faptele săvârșite. Se aplică lui Șor Ilan pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 196, aliniatul 4 o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani. Se aplică lui Șor Ilan pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 243, aliniat 3, lit. B din Codul Penal o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de șase ani. Se stabilește lui Șor Ilan, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor aplicate, o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și 6 luni. Se stabilește executarea pedepsei aplicată lui Șor Ilan într-un penitenciar de tip semiînchis. Se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii prezentei sentințe în vigoare. Se înlocuiește arestul la domiciliu cu eliberarea provizorie sub control judiciar până la devenirea sentinței definitive, eliberându-l imediat de sub strajă din sala de judecată. Se stabilesc lui Șor Ilan următoarele restricții și obligații. Să nu părăsească teritoriul R. Moldova decât în condițiile stabilite de instanță, să comunice instanței orice schimbare de domiciliu, să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori este citat, să nu săvârșească acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în cauza penală. Controlul executării sentinței se pune în sarcina Centrului Național Anticorupție. Se admite, în principiu, acțiunea civilă a Băncii de Economii SA, urmând ca în privința cuantumului despăgubirilor, instanța să hotărască în ordinea acțiunii civile”, a citit Andrei Niculcea din dispozitivul sentinței aplicate lui Ilan Șor, în luna iunie 2017. De atunci, Șor este în libertate, iar examinarea dosarului la Curtea de Apel Chișinău încă nu a început. 

sursa foto: captură video, privesc.eu