PROCES PENAL în dosarul studiilor premierului Gaburici

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a preluat toate documentele din dosarul de studii al premierului Chiril Gaburici, fiind inițiat un proces penal, fază premergătoare urmăririi penale.

Pentru că acum două săptămâni, în Parlament, ministra Maia Sandu nu a făcut claritate în dosarul studiilor premierului, ZdG a insistat și a reușit să discute la acest subiect cu ministra Educației, care a fost astăzi, vineri, 27 martie 2015, în s. Mingir, Hâncești, la lansarea unui proiect educațional.

Întrebată de ZdG, în baza cărui act de studii Chiril Gaburici a fost totuși înmatriculat la Academia de Studii Economice (ASEM) în 1995, ținând cont de faptul că acesta nu a reușit să susțină în acel an examenele de BAC, Maia Sandu ne-a spus:

„Cunoaşteţi că în această săptămână urma să merg în Parlament cu un răspuns la interpelearea domnului Munteanu. Pe motiv că nu a avut loc şedinţa Parlamentului, am ales să transmitem un răspuns în scris domnului Valeriu Munteanu şi în acest răspuns am informat că potrivit documentelor sau scrisorilor pe care le-am primit de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) şi Universitatea Slavonă, dosarele domnului Gaburici au fost ridicate de către Inspectoratul General de Poliţie, pe motiv că a fost intentat un proces penal. În această situaţie, Ministerul Educaţiei a rămas fără acces la aceste documente şi nu poate da un răspuns foarte clar, dacă există acest document sau nu. După mine, acest element nou, doar amână deznodământul şi amplifică suspiciunile. Eu cred că, cel mai bine ar fi ca domnul premier să clarifice lucrurile cât de curând, că altfel, e pusă în joc credibilitatea lui, dar şi a Guvernului”, a declarat Maia Sandu.

Am încercat să aflăm de la ministră dacă era posibil ca premierul Gaburici să fie totuși admis în anul 1995 la ASEM în timp ce nu a susținut BAC-ul şi respectiv nu deţinea o diplomă.

„Dacă nu ai alt document care să-ţi permită să ajungi la facultate, atunci nu este posibil. Aş vrea să vă răspund direct, dar din momentul ce nu am careva acte care să ducă la unrăspuns cert nu pot răspunde. La universitate poţi fi admis doar în baza unei diplome de liceu sau una de şcoală medie, care se termină cu examenul de absolvire”, a precizat ministra.

Gheorghe Malic, șeful Direcției Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) a confirmat într-o intervenție pentru ZdG că oamenii legii au solicitat și preluat documentele din dosarul de studii al premierului Chiril Gaburici de la Academia de Studii Economice (ASEM) și Universitatea Slavonă.

„Da, noi le-am luat cam acum o săptămână. Ne-am autosesizat în urma informațiilor din presă și a discuțiilor din Parlament...Până acum nu avem niciun rezultat. Este un proces penal, care este o fază premergătoare urmăririi penale. Investigăm. Procesul penal nu a fost pornit în baza vreunui articol din Codul Penal.Vrem doar să verificăm toate circumstanțele. Când nu ne autosesizăm e rău, când ne autosesizăm tot e rău?! ”

Subiectul studiilor premierului Chiril Gaburici a fost dezvăluit de ZdG în investigația „CV-ul (ne)cenzurat al premierului”, în care am relatat despre faptul că Chiril Gaburici nu a susținut în 1995 BAC-ul de la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul, iar ulterior a intrat la ASEM și Universitatea Slavonă. Atunci, ZdG a încercat să afle în baza cărui act premierul a fost admis la studii superioare, însă nu am reușit, pentru că toate instituțiile statului ne-au spus că această informație ar constitui date cu caracter personal.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Feodor Gladii

  Există un dosar penal și există un bănuit. Deci, sunt suspiciuni rezonabile care ating integritatea Demnitarului bănuit în comitere de infracțiune. În aceste circumstanțe Demnitarul nu îşi exercită mandatul cu bună-credinţă după cum prevede art. 23 din Legea Nr. 199 din 16.07.2010. Totodată, dosarul penal a provocat conflicte de interese care contravin principiilor generale de tratare şi soluţionare ale acestora (art. 4 LEGEA Nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese). De ce Bănuitul încă nu este suspendat din funcție? Prin prisma art. 200 (3) Cod Procedură penală, art. 55 și 101 alin. (2) din Constituția RM, art. 21, art. 23 din Legea Nr. 199 din 16.07.2010 de ce nu este expediat Preşedintelui Republicii demersul procurorului care conduce, sau, după
  caz, efectuează nemijlocit urmărirea penală.

  PS. (art. 101 din Constituție ) Preşedintele
  Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernuluica
  Prim-ministru interimar. În cazul demisiei Prim-ministrului, demisionează
  întregul Guvern.

 2. ion

  oameni buni, cine imi explica ce are politia cu un dosar penal intentat prim-ministrului??? este competenta exclusiva a procurorului general – asa spune codul de procedura penala. o astfel de actiuni ale politiei are doar scopul de a ascunde raspunsurile la intrebarile evidente. nimic mai mult

 3. Nik Ip

  Dupa cum a declarat seful DUP al IGP s-a initiat un proces penal, dar nu o cauza penala. Diferenta este mare. Legislatia penala a fost schimbata pentru a induce in eroare cetatenii si mas media ca s-a intentat o cauza penala pe cand doar un proces penal. Procesul penal incepe cu sesizarea sau autosesizarea pana la pornirea unei cauze penale. Adica procesul penal nu este o cauza penala. Si acest proces penal poate sa rezulte in Ordonanta procuraturii de refuz a porni urmarirea penala. In procesul penal ofiterul de urmarire penala este limitat in actiunile sale de investigare a cazului. Potrivit art.279, alin.(1) CPP, Actiunile procesuale se efectueaza in stricta conformitate cu prevederile prezentului cod si numai dupa inregistrarea sesizarii cu privire la infractiune. Actiunile de urmarire penala pentru efectuarea carora este necesara autorisarea judecatorului de instructie, precum si masurile procesuale de constringere sint pasibile de realizare doar dupa pornirea urmaririi penale, daca legea nu prevede altfel. Potrivit art.126 CPP ridicarea de documente se efectueaza in baza unei ordonante motivate in cadrul unei cauze penale. Conform art.255 CPP ordonantele de efectuare a actiunilor de urmarire penala se emit doar dupa pornirea unei cauze penale, dar nu dupa pornirea procesului penal. Si atunci apare intrebarea in baza carui temei legal DUP al IGP a ridicat de la ASEM actele in ceea ce-l priveste pe Gaburici, care contin informatii de o importanta majora pentru societate, daca o cauza penala nu a fost pornita, care i-a permite organului de urmarire penala sa emita o Ordonanta de perchezitie si ridicare a documentelor? Evident ca MAI, care ii apartine lui Filat si care este subordonat guvernului Gaburici a ridicat aceste documente ilegal pentru a le distruge, modifica, falsifica. Cei care au ridicat ilegal aceste documente trebuie atrasi la raspunderea penala. Iar CNA trebuie sa se autosesizeze imediat, ceea ce nu a facut pana in prezent pentru ca ei la fel ca si MAI sunt marionete ale lui Plaha, Filat si altor oligarci.

 4. ion

  Nik Ip, adica politia a avut dreptul sa faca ceea ce a facut? nu trebuiau sa transmita cauza la procuratura generala? este totusi primi-ministru…

 5. ion

  si inca ceva. ridici toate actele asa incit sa nu se poata afla daca are sau nu premierul diploma? sau faci copii? sau macar lasi copii la universitate…acus vor zice ca e secretul anchetei si nici o informatia (legata de diploma de studii medii) nu va putea fi divulgata. pina la finalizarea cauzei…dar asta va fi peste 4 ani

 6. justice

  Da de ce trebuie de cautati actele la ASEM? De ce nu era oferit un raspuns complet prima data? Daca ai nevoie de dublicat, ceri de la Minister, dar nu de la Universitatea, care candva ai absolvit-o. Cand se elibera ATESTATUL de STUDII MEDII de CULTURĂ GENERALA inainte, toate datele se pastrau la scoala medie si la Minister.

 7. duceti-va la bifa la fabrica de biscuiti la danubiana unde pe toate femeile din fabricah le …. nicu grasu de la nishei si alte tipe – e actor porno .

  le parcheaza cu maxii taxii direct la scarah .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *