Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul Maia Sandu, în vizită…

Premierul Maia Sandu, în vizită la Bruxelles: „Într-o zi vom fi gata pentru UE și vom bate la ușă cu încredere”

Prim-ministra Maia Sandu se află astăzi, 3 iulie, la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn. În cadrul unei conferinţe de presă comună, Hahn a lăudat eforturile noului guvern de la Chișinău de a continua reformele asumate prin Acordul de Asociere la UE.

Totodată, Hahn a confirmat că Uniunea Europeană ar putea debloca rapid sprijinul financiar promis Chișinăului, blocat din cauzafostei guvernări PD. Acesta susţine că noul Guvern se poate adresa Uniunii Europene pentru a se asigura ca are „destule mijloace financiare” pentru a putea implementa programul de guvernare.

„Există un angajament puternic al Guvernului de la Chişinău pentru a urmări agenda de reforme decisive pe baza acordului de asociere, iar primul Consiliu de asociere va avea loc cât se poate de repede, probabil la începutul toamnei, pentru a relansa cooperarea. Uniunea Europeană este pregătită să lucreze cu Guvernul  R. Moldova pe baza angajamentului reciproc cu respectarea principiilor fundamentale consfinţite în acordul de asociere. Acum este momentul ca R. Moldova să privească spre viitor.  Acum e important să fie implementate prevederile Acordului de Asociere, pentru a vedea rezultate tangibile pentru cetățenii RM”, a declarat oficialul european.

La rândul său, Maia Sandu, a declarat că, Guvernul este pregătit să implementeze reforme la scară largă şi să construiască instituţii care vor funcţiona în beneficiul cetăţenilor.

„Ne angajăm să luptăm cu corupția, care a transformat Moldova într-o zonă gri. Vrem un sistem de justiție care să funcționeze, să acționeze corect, cu oameni onești, muncitori. Suntem determinați să arătăm cetățenilor că Guvernul poate să respecte standardele democratice, poate să creeze condiții economice bune. Acordul de Asociere este baza pentru a construi o țară europeană democratică, care să îndeplinească necesitățile și dorințele cetățenilor. Noi putem reuși doar cu susținerea Dvs. și într-o zi vom fi gata pentru UE și vom bate la ușă cu încredere”, susţine Maia Sandu.

Premierul Maia Sandu are programate întrevederi cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, cu reprezentanţi NATO dar şi cu înalți oficiali europeni.

La 19 iunie, Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn a vizitat Moldova, unde s-a întâlnit cu Maia Sandu. Hahn a declarat că sprijinul financiar din partea UE ar putea fi reluat din toamnă.

Ieri, 2 iulie, prim-ministra R. Moldova, a efectuat prima sa vizită de la preluarea mandatului, în România. Aceasta a avut întâlniri cu Preşedintele României, Klaus Iohannis dar şi cu premierul României, Viorica Dăncilă.