Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Poziția Misiunii OSCE la Chişinău…

Poziția Misiunii OSCE la Chişinău privind deschiderea unui centru transnistrean la Moscova și problema s. Varnița

Șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch, și-a exprimat îngrijorarea privitor la evoluțiile recente cu referință la satul Varnița și deschiderea unui centru socio-cultural transnistrean la Moscova, care ar putea submina încrederea construită în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană.

Comunicatul vine după ce misiunea Republicii Moldova a denunțat la 31 ianuarie 2019 la Consiliul Permanent al OSCE recenta deschiderea pe 22 ianuarie, curent,  în capitala Federației Ruse a unei pretinse organizaţii obşteşti transnistrene, anunțată inițial drept „reprezentanță oficială”. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE, ambasadorul Victor Osipov a cerut mediatorilor și observatorilor în cadrul formatului 5+2, în particular, Federației Ruse, să întreprindă măsurile necesare pentru a preveni o posibilă escaladare în regiune, care ar afecta situația în ansamblu.

Totodată, pe 25 ianuarie curent, liderul separatist, Vadim Krasnoselskii, a semnat o aşa-numită decizie în care se menţionează că satul Varniţa s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcţiile sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca. Premierul Pavel Filip a calificat aceste acțiuni ca fiind provocări din partea Tiraspolului.

„În calitate de mediator în procesul de reglementare transnistreană din partea OSCE, îndemn ambele Părți să se țină de cursul de interacțiune constructivă și de consolidare a încrederii, și să se abțină de la orice acțiuni unilaterale care ar putea fi percepute ca provocatoare sau care ar duce la tensiuni”, a spus Neukirch, se arată într-un comunicat al Misiunii.

Șeful Misiunii OSCE la Chișinău a subliniat că cele 57 de state participante ale OSCE, în cadrul Reuniunii Ministeriale a OSCE de la Milano din decembrie 2018, încă o dată au confirmat angajamentul lor în privința unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria, care să garanteze pe deplin drepturile omului, cele politice, economice și sociale ale populației sale.

„Este clar în egală măsură că satul Varnița este administrat de autoritățile locale confirmate în cadrul alegerilor locale moldovenești din iunie 2015”, a adăugat Șeful Misiunii.