Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moţpan: „Există dovada că Vladimir…

Moţpan: „Există dovada că Vladimir Plahotniuc are dublă identitate în R. Moldova”

Chiril Moţpan, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, afirmă că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, deține dublă identitate în R.Moldova. Moţpan susţine că Plahotniuc ar avea documente cu imaginea lui, dar cu alte nume, prenume, data nașterii sau reședința.

Update: Confirmat: Procuratura a pornit o cauză penală pe faptul obținerii de către Plahotniuc a celui de-al doilea pașaport

Potrivit lui Chiril Moțpan, documentul ar fi fost obținut când în funcția de director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, care este finul de cununie al actualului președinte al PDM, Pavel Filip.

„Vreau să vă declar deschis că există dovada că cetăţeanul Plahotniuc deţine mai multe cetăţenii, dar deţine o cetăţenie dublă în R. Moldova. În decembrie, Agenţia Servicii publice, a eliberat câteva paşapoarte, unul pentru cetăţeanul Serghei Iaralov şi altul pentru Plahotniuc. Astăzi, după mai multe încercări, am primit informația că există un asemenea pașaport cu figura domnului Plahotniuc, cu alt nume. Nu pot să vorbesc, din păcate, mai multe lucruri, dar se confirmă. 
Plahotniuc deține un nou pașaport, cu o nouă identitate în Republica Moldova. Alt nume, altă dată de naștere, anul 1965, altă adresă juridică aici în Chișinău”, a declarat Moţpan în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică susţine că al doilea nume al lui Plahotniuc seamănă cu unul pe care îl poartă un activist socialist, doar că numele de familie se termină cu litera „k”. 

Moţpan mai spune că a aflat și cum au plecat din țară, în luna iunie, Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov și Ilan Șor. Potrivit acestuia, Plahotniuc ar fi traversat hotarul cu Ucraina, iar Ilan Șor, care tot a plecat prin regiunea transnistreană și prin Ucraina, nici nu ar fi prezentat pașaportul la trecerea frontierei.

Anterior, despre faptul că Plahotniuc ar avea a doua identitate în R. Moldova, a vorbit şi Andrei Năstase. El a declarat, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, că există deja un dosar penal pe această cauză și că se fac investigații în prezent.

Despre dubla indentitate a oligarhului și prim-vicepreședintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc se cunoaște din 2011. Acesta este cunoscut pe teritoriul României ca Vladimir Ulinici.

După mai multe luni de tăcere, luni, 18 noiembrie, Plahotniuc a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook.Deşi neagă că ar fi fost implicat în ultimele schimbări politice de la Chişinău, fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, susţine că deputații PDM reprezintă unica și ultima redută politică prin care este garantată păstrarea Acordului de Asociere cu UE și tot PDM este formațiunea care poate condiționa și asigura în perspectivă restabilirea vectorului euro-atlantic al R. Moldova.

În urma unui blocaj privind constituirea unei alianțe de guvernare, în iunie curent, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova. Ulterior, în dimineața zilei de 30 iulie, Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat și că renunță la șefia PD. Fostul lider al Partidului Democrat a declarat atunci că nu are nevoie de „imunitatea unui stat controlat de Moscova”.

La începutul acestui an, Ministerul Afacerilor Interne rus a anunțat că Vladimir Plahotniuc este unul dintre organizatorii unei structuri criminale internaționale care se ocupă cu operațiuni valutare ilegale, de mari proporții.

Pe 10 octombrie procurorii anticorupție au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, acesta fiind vizat în două dosare penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Ulterior, autoritățile moldovene l-au anunțat pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în căutare interstatală și internațională.

La 15 noiembrie curent, Instanța de judecată din Tver, Moscova, a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în absența acestuia. Potrivit presei ruse, mandatul a fost emis în dosarul în care Plahotniuc este suspectat de contrabadă cu droguri.