Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prima declaraţie a lui Vlad…

Prima declaraţie a lui Vlad Plahotniuc după schimbarea guvernării de la Chisinău

Deşi neagă că ar fi fost implicat în ultimele schimbări politice de la Chişinău, fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, susţine că deputații PDM reprezintă unica și ultima redută politică prin care este garantată păstrarea Acordului de Asociere cu UE și tot PDM este formațiunea care poate condiționa și asigura în perspectivă restabilirea vectorului euro-atlantic al R. Moldova.

Acesta susţine că răsturnarea Guvernului Sandu a confirmat avertizarea sa anterioară că președintele R. Moldova, Igor Dodon va impune jocul său personal. Totodată, acesta mai spune că miza anti-Plahotniuc a fost, de fapt, o capcană pentru blocul ACUM şi că a fost o miză pro-rusească.

„Răsturnarea Guvernului Sandu a confirmat avertizarea mea anterioară că președintele Dodon va impune jocul său personal, va aduce Moscova stăpână peste politica moldovenească și va face tot posibilul să concentreze principalele pârghii politice în mâinile sale și să reorienteze vectorul geopolitic al țării dinspre Occident spre Rusia. Miza anti-Plahotniuc a fost, de fapt, o capcană pentru blocul ACUM, a fost o miză pro-rusească.

Astăzi, după căderea Guvernului Sandu, Moldova nu mai are nici o șansă să urmeze, ca altădată, un traseu euro-atlantic de dezvoltare, orientarea fermă pro-europeană din ultimii ani este în prezent grav compromisă, iar vina pentru acest dezastru geopolitic aparține și liderilor blocului ACUM”, a scris Vlad Plahotniuc.

Fostul lider al PD argumentează de ce democrații au votat demiterea Guvernului Sandu.

„În situația care s-a creat în ultimele luni, de represalii crunte împotriva Partidului Democrat, de dosare penale intentate abuziv, într-o atmosferă de ură, hărțuire și vânătoare de vrăjitoare la care au fost supuși membrii PDM, mai ales din partea blocului ACUM, democrații au votat demiterea Guvernului Sandu dintr-un reflex de autoapărare, ca o reacție de revoltă firească”, explică Plahotniuc.

În urma unui blocaj privind constituirea unei alianțe de guvernare, în iunie curent, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova. Ulterior, în dimineața zilei de 30 iulie, Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat și că renunță la șefia PD. Fostul lider al Partidului Democrat a declarat atunci că nu are nevoie de „imunitatea unui stat controlat de Moscova”.

La începutul acestui an, Ministerul Afacerilor Interne rus a anunțat că Vladimir Plahotniuc este unul dintre organizatorii unei structuri criminale internaționale care se ocupă cu operațiuni valutare ilegale, de mari proporții.

Pe 10 octombrie procurorii anticorupție au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, acesta fiind vizat în două dosare penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Ulterior, autoritățile moldovene l-au anunțat pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, în căutare interstatală și internațională.

La 15 noiembrie curent, Instanța de judecată din Tver, Moscova, a emis un nou mandat de arestare pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în absența acestuia. Potrivit presei ruse, mandatul a fost emis în dosarul în care Plahotniuc este suspectat de contrabadă cu droguri.