Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Misiunea OSCE semnalează mai multe…

Misiunea OSCE semnalează mai multe deficiențe în ziua alegerilor parlamentare

Conform concluziilor preliminare ale misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, alegerile au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, în special „afirmații de presiune asupra angajaților publici, indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”. Misiunea a remarcat, de asemenea, faptul că „controlul și proprietatea asupra surselor mass-media de către actorii politici a limitat pluralitatea punctelor de vedere prezentate alegătorilor”.

Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania și Ziua alegerilor, și va continua să urmărească evoluțiile postelectorale în vederea evaluării impactului acestuia asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova. Conform unui comunicat de presă, Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază faptul că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.

„Acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt. După cum s-a menționat deja în Concluziile Consiliului din 26 februarie 2018, majoritatea modificărilor semnificative aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost în concordanță cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE/ODIHR. Desfășurarea acestor ultimele alegeri a confirmat necesitatea de a urma aceste recomandări și de a continua eforturile pentru a alinia legislația electorală și implementarea acesteia la standardele internaționale”, se menționează în comunicatul emis de Delegație Uniunii Europene în R. Moldova.

Totodată, Delegația precizează că Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă care se află la baza Acordului de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor ascunse indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor de stat.