Maia Sandu: „Plahotniuc construiește în Moldova ceea ce construiește Putin în Rusia”

Cele mai mari riscuri ale securității R. Moldova nu sunt dușmanii din exterior, ci problemele interne, cum ar fi corupția, oligarhii și capturarea statului. Acesta este mesajul afișat de membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a organizat un flashmob în fața hotelului din centrul capitalei unde pe parcursul zilei de astăzi are loc Conferința interparlamentară cu genericul „Georgia, R. Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”. Președinta PAS, Maia Sandu a declarat că forța politică pe care o conduce a decis să iasă în stradă pentru a transmite celor peste 150 de oficiali, experți și diplomați care participă la Conferință că, de fapt, problemele R. Moldova sunt generate de „grupurile oligarhice”, care controlează instituțiile statului și că guvernarea actuală este cea mai coruptă dintre toate câte le-a avut statul până în prezent.

„Riscurile cele mai mari pentru R. Moldova sunt corupția, oligarhii și capturarea statului. Prin subminarea instituțiilor statului, prin slăbirea și controlarea lor de către grupuri de interese, grupuri oligarhice, aceste instituții devin slabe, inclusiv în raport cu pericolele externe, mai ales dacă vorbim despre pericolele care vin de la Kremlin. Unul dintre mesajele noastre este că Plahotniuc încearcă să construiască în R. Moldova ceea ce Putin construiește în Rusia. Plahotniuc și Partidul Democrat din Moldova întreprinde tot posibilul pentru a omorî democrația ori noi suntem aici pentru a ne apăra drepturile, libertățile, pentru a apăra procesul democratic”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu, care afirmă că a decis să organizeze un flashmob drept răspuns la interdicția de a intra în sediul edificiului unde are loc Conferința.

La rândul său, secretarul general al PAS, Igor Grosu, admite că există un pericol exterior din Est, dar consideră că deplasarea accentului pe faptul că pericolul ar veni doar din exterior este o tactică veche.

„Noi vrem să transmitem un mesaj, în special oaspeților noștri, pentru că cei de pe loc cunosc opinia noastră. Nu doar dușmanii din exterior sunt principala problemă a societății noastre, problema securității statului este, în primul rând, în interiorul țării și ea se numește oligarhul, oligarhia, se numește manipularea, propaganda, se numește instituții capturate”, a declarat secretarul general al PAS, Igor Grosu.

Astăzi, 2 martie, la Chișinău are loc prima Conferință interparlamentară de nivel înalt pe probleme de securitate.  Circa 150 de oficiali, experți și diplomați se întâlnesc în capitala R. Moldova pentru a discuta chestiuni de securitate informațională, energetică, militară și de cooperare regională. Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” este organizată, pentru prima dată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților  Parlamentelor  R. Moldova, Georgiei și Ucrainei.

 

Foto: captură privesc.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Reporter

  Mai rău, Doamnă, mai rău! Plahotniuk construește societate de slavi, care să se înădușe în beșina proprie! Pe când Putin construește imperiu țarist, pe care să-l izbească în vecini! Dar oricum la Dumneata este bine Doamnă, că în comparație cu ceilalți încerci să gândești!

 2. Maxim

  Adica s-au intalnit aceste state pentru a opri hartuiala rusilor asupra noastra si iese Maia, pro-europena la protest? Adica n-au iesit pro-rusii, dar a iesit Maia sa protesteze.

 3. Asa-zisul partid democrat si individul care s-a autodeclarat seful lor si coordonatorul guvernarii sunt ca viermii care rod trunchiul din interior. Macar Putin isi apara tara sa, nimicniciile astea insa o distrug din interior pe a lor, o jefuiesc si nici nu le pasa de viitorul ei. S-au adunat la claca, au facut declaratii de claca si cu asta basta. Ursul Siberian doarme linistit. O tara normala are politicieni normali. O tara mica, precum Rep.Moldova, ha(r)tuita de niste nimicnicii, e ca gloaba.

 4. Romaha

  aista ii bred, plaha nici nu pte pe ling Putin …occidentul absolut pe toti ia criticat in afara de slugile lor, si pe eltin pin lo kilit cu rachiu

 5. Le Justicier

  DE CE EXPREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU ESTE UNUL DINTRE “PLAHOTNIUCI”?

  Fapte, băieți! Numai fapte! Lăsăm tulburelul de-o parte și examinăm foarte atent faptele. Puteți să mă înjurați, dacă credeți că aceasta este productiv și face să vă simțiți mai bine , dar mai întâi să vedem faptele.

  De ce expreședintelui României Traian Băsescu i-a trebuit atât de tare s-o atace pe Dna Maia Sandu? Dintr-un impuls necontrolat de patriotism românesc-moldovenesc? Sau vroia să-și îndepărteze un concurent electoral de temut pe dreapta, care pe bună dreptate este Dna Maia Sandu? Sau poate respecta linia politică a proaspătului său aliat, oligarhul uzurpator de rea pomină Plahotniuk?

  Nici una și nici alta dragii mei compatrioți români basarabeni. Expreședintele României Traian Băsescu pur și simplu este și el un “plahotniuk”. Posibil să fi fost și corupt, ținând cont de apucăturile prea puțin ortodoxe ale oligarhului uzurpator Plahotniuk, dar și reieșind din cariera lui politică tumultoasă din România și posibil că vede astfel calea cea mai simplă de a se afirma în politica moldovenească.

  În cadrul unei conferințe ce a avut loc la universitatea din Vilnius expreșerdintele Traian Băsescu spunea: “După părerea mea, în calitate de politician care are cunoștințe acceptabile despre Moldova, multe lucruri bune și progrese s-au înregistrat în ultimii ani.”

  Dar cu toate “cunoștințele acceptabile despre Moldova”, expreședintelui Traian Băsescu îi scapă și capturarea justiției din R. Moldova, și capturarea Parlamentului, și guvernul de buzunar, și tergiversarea interminabilă a examinării dosarului escrocului Ilan Șor și multe altele. Bune “cunoștințe acceptabile despre Moldova”, ce mai vorbă! Aceaste “cunoștințe acceptabile despre Moldova” sunt foarte unilaterale și au un “parfum” puternic de țuică de prune sau pere!

  Să zicem, că la vremea ceia expreședintele cu “parfum” de țuică de prune sau pere Traian Băsescu încă nu avea de unde să știe despre scimbarea sistemului electoral din cel pe liste de partid în unul mixt despre care el însuși va spune mai târziu că-i o prostie, dar despre faptul că “amicul” său monstrul mancurt prorus președintele moldovenesc Igor Dodon, care îi luase cetățenia moldovenească a fost ales cu contribuția covârșitoare a oligarhului uzurpator Plahotniuk nu avea cum să nu știe.

  Liderul PAS, Dna Maia Sandu, în cadrul emisiunii InPROfunzime răspunde atacurilor plahotniuciste ale expreședintelui “parfumat” cu țuică de prune sau pere Traian Băsescu: “Băsescu este un “animal” politic. Aşa cum în România și-a epuizat funcţiile, deoarece el a deţinut cea mai mare funcţie în stat şi pentru că partidul lui nu stă foarte bine acolo în sondaje, Traian Băsescu a decis să vină
  “la vânat” în Republica Moldova şi să facă politică. Nu sunt deacord cu declaraţiile pe care le-a făcut Traian Basescu privind faptul că Moldova nu va adera niciodată la UE. Noi avem un Acord de Asociere”.

  În primul rând expreședintele plahotniucist “parfumat” cu țuică de prune sau pere Traian Băsescu n-are dreptate, când bate cap în cap aderarea R. Moldova la UE cu Unirea, adică Reunirea la România. Acestea sunt două idealuri, care duc ambele spre unul și același scop și anume spre revenirea R. Moldova la Patria Mamă România și în nici un caz nu trebuie bătute cap în cap.

  Expreședindele cu parfum din țuică de prune sau de pere Traian Băsescu în România și-a epuizat nu numai funcţiile, dar și-a epuizat și partidul înjghebat de el, PMP (Partidul Mișcarea Populară), care a fost “apreciat” de români la ultimele alegeri parlamentare cu numai 5% din voturile lor, dar principalul este că dumnealui și-a epuizat încrederea românilor. Iată ce ne spune însuși Traian Băsescu despre “relația” sa cu poporul român odată cu tăierea pensiilor și
  salariilor din septembrie 2013: “Nu cred că mă vor ierta vreodată pentru așa ceva… mi-l reproșez profund pentru modul în care am făcut-o. Brutal. Aveam presiunea FMI…”

  Parafrazând tragica poveste de dragoste descrisă de Shakespeare în “Romeo și Julieta” cu soarta nu mai puțin tragică a exprimarului general de Chișinău, vicepreședintele Partidului Liberal din Moldova Dorin Chirtoacă și a unchiului său președintele Partidului Liberal din Moldova Mihai (Mișa) Ghimpu nu putem ignora rolul foarte important în soarta celor doi a stăpânului justiției din R. Moldova oligarhul uzurpator de tristă pomină Plahotniuk. Aici și acum vom discuta numai despre expreședintele Traian Băsescu și Dorin Chirtoacă, nașul de botez al Sofiei Anais, fiica Elenei Băsescu și a lui Bogdan Ionescu și nepoata expreședintelui.

  Proaspăt demisionat din funcţia de primar general de Chişinău, Dorin Chirtoacă a declarat că primarii din ţară sunt „presaţi să treacă la Partidul Democrat sau la alte partide din alianţa lor monstruoasă”. Acesta s-a referit şi la plecarea conducerii Primăriei Băcioi de la PL către PUN Moldova a expreședintelui Traian Băsescu. Exprimarul general Dorin Chirtoacă explică acest gest prin faptul că PUN Moldova condus de expreședintele Traian Băsescu ar fi o formaţiune politică creată tot de PDM al oligarhului uzurpator Plahotniuk pentru acei care din anumite motive
  nu pot adera direct la democraţi.

  În continuare, Dorin Chirtoacă s-a întrebat retoric: „Domnul Băsescu ştie că domnul Şalaru vrea să-l aducă sub Plahotniuc? Şi când o să afle, ce o să facă domnul Băsescu?”. Tot în acest context, Dorin Chirtoacă a adăugat că îl va contacta pe fostul lider de la Cotroceni pentru a-l întreba dacă „îşi dă seama unde a fost băgat”. A-și vrea să-l scutesc pe Dorin Chirtoacă de o călătorie inutilă la București cu atât mai mult că are interdicție judiciară să părăsească țara și să-l asigur că expreședintele Traian Băsescu știe bine în ce s-a băgat și demult colaborează în cel mai strâns mod cu regimul oligarhului uzurpator Plahotniuk, fiind unul din susținătorii cei mai fideli ai acestuia.

  Bibliografie

  https://www.timpul.md/articol/traian-basescu-deranjat-de-cum-maia-sandu-vorbete-despre-r–moldova-sa-fiu-sincer-n-am-mai-auzit-vreodata-un-asemenea-discurs-din-partea-unui-lider-despre-ara-sa-117685.html

  https://www.stiripesurse.ro/republica-moldova-maia-sandu-il-ataca-pe-traian-basescu-in-problema-unirii_1235006.html

  https://www.publika.md/maia-sandu-iritata-de-prezenta-lui-basescu-in-republica-moldova-vine-aici-pentru-ca-s-au-terminat-functiile-in-romania-si-partidul-lui-are-scor-mic_2988443.html#ixzz58jT9SiNN

  http://adevarul.ro/moldova/politica/dorin-chirtoaca-basescu-stie-Salaru-vrea-sa-l-aduca-plahotniuch-1_5a86bf6fdf52022f759fa14a/index.html

  https://www.cotidianul.ro/traian-basescu-despre-taierea-pensiilor-si-salariilor/

 6. Lider Moldovan

  Printre comentarii la voi sunt și foarte interesante! Păcat că comentariile acceptate nu se afișează tot timpul. Ca să le accesezi trebuie să postezi măcar un caracter/simbol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *