Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Laguta i-a „furat” identitatea…

Maia Laguta i-a „furat” identitatea Maiei Sandu?

Ieri, 6 octombrie 2016, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat ultimii patru concurenți în cursa electorală pentru funcția de președinte al țării. Printre aceștia și activista Maia Laguta, înregistrată în calitate de candidat independent. Aceasta va avea drept simbol electoral cuvântul „MAIA” scris cu majuscule pe fundal alb. 

Întrebată de ce a ales acest simbol electoral și dacă nu se vor crea confuzii dat fiind faptul că în buletinele de vot se va regăsi un alt candidat cu prenumele Maia (Maia Sandu), Laguta spune că simbolul electoral i-a fost sugerat de către simpatizanții săi. „Ăsta e numele meu. Pensionarii așa mi-au spus că tu ești „nașa Maia” (Maia noastră). Așa mă numesc ei de vreo 10 ani deja. Eu am vrut să pun pur și simplu un simbol, dar ei au spus nu. Ăsta-i numele meu pe care-l cunoaște toată țara. Prin muncă timp de 15 numele ăsta l-am făcut. Cu muncă grea, mare am făcut numele meu”, afirmă Laguta.

Întrebată dacă a ales intenționat acest simbol și dacă nu se vor crea confuzii, 583-candidat-laguta-maiaMaia Laguta a replicat: „Dar de ce eu trebuie să am grijă de cineva? Eu sunt oponentă absolut la toți și Maia, dacă mai este una, lasă să-și facă nume așa cum mi-am făcut eu, prin muncă”, declară candidata Maia Laguta.

Totodată, printre semnăturile prezentate de Maia Laguta la CEC, au fost identificate patru liste de subscripție cu semnături colectate de grupul de inițiativă a lui Roman Mihăeș. Maia Laguta spune că nu își explică cum au ajuns semnăturile destinate lui Roman Mihăeș în listele sale de semnături, dar spune că se va clarifica în zilele următoare. „Eu n-am explicație, dar eu neapărat am să aflu, am să discut cu acei care au colectat semnături, dar noi, la Comisia Electorală fiecare listă am transmis-o și noi n-am văzut așa liste, jumătate de zi am stat acolo. Eu nu știu. Asta cineva mi-a făcut cred că special ca să mă murdărească. Eu cred că asta special a fost. Eu numaidecât am să examinez acest caz”, afirmă candidata.

În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 583-candidat-maia-sanduMaia Sandu a semnalat încălcări în procesul de înregistrare a ultimilor patru candidați (Maia Laguta, Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi și Silvia Radu), iar înregistrarea Maiei Laguta cu simbolul electoral constând din cuvântul „MAIA” a fost calificată drept o încercare de „furt a identității”. „Candidații iubiți de guvernare au fost propulsați fără ca listele acestora să fie verificate cu adevărat. Această guvernare ticăloasă, căreia nu-i este suficient furtul miliardului și utilizarea banilor furați pentru campania electorală, în hoția ei, se dovedește a fi și lașă, necutezând să lupte corect, prin candidați proprii, ci furându-mi identitatea cu speranța că mă vor împiedica să-mi continui lupta de de-oligarhizare a țării și de redare a instituțiilor statului către cetățeni. Atunci când se încearcă să se fure identitatea, atunci când nu este suficient să furi cetățenii, să folosești milioane în campanie, să folosești toate televiziunile, să folosești resursa administrativă și chiar cu toate aceste resurse trebuie să mai furi și identitatea omului pentru că oricum nu ai curaj să mergi și să câștigi cu forțe proprii. Ăsta este partidul de la guvernare”, a declarat Sandu.

Acti­vista Maia Laguta a fost înregistrată de către CEC în calitate de candidat la funcția de președinte al țării ieri, 6 octombrie 2016. Aceasta a deve­nit cunos­cută opi­niei publice pen­tru pro­tes­tele pe care le-a deru­lat în ulti­mul dece­niu, majo­ri­ta­tea din­tre ele în faţa Pri­mă­riei Chi­şi­nău. În 2005 a par­ti­cipat la ale­ge­rile par­la­men­tare în cali­tate de can­di­dat inde­pen­dent și a obținut 0,06% din voturi.