LIVE VIDEO/TEXT: „Jos Mafia”. Cu umbrele, mii de oameni protestează în fața Parlamentului

Câteva mii de oameni s-au adunat la ora 12.00 în fața Parlamentului R. Moldova, pentru a protesta împtriva guvernării și împotriva schimbării sistemului electoral, agreat de PDM și PSRM.  În ciuda ploii și timpului nefavorabil, oamenii s-au adunat în centrul Chilinăului, unde scandează „Jos Mafia”.

UPDATE: Ora 14:35. Protestul s-a încheiat. Dacă autoritățile nu vor ține cont de solicitările lor, protestatarii anunță că vor ieși din nou la proteste pe 28 mai.

UPDATE: Ora 14:05. (GALERIE FOTO) Protestul din fața Parlamentului. Ce lozinci au afișat participanții

UPDATE: Ora 13:15. (VIDEO) Câteva microbuze care veneau spre Chișinău, oprite de inspectorii ANTA. Un șofer a fost amendat cu 3600 de lei: „M-au întrebat de unde m-am încărcat și unde mă grăbesc”

UPDATE: Ora 12:30. Oamenii scandează „Unire Cetățeni”, în timp ce lumea continuă să vină la protest. Organizatorii îndeamnă protestatarii să facă abstracție de opțiunile politice, de limba vorbită sau de naționalitate și să protesteze pașnic. A vorbit Lilia Carașciuc de la Transparency International Moldova. Acum, de pe scenă vorbește Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice. „Nu ne furați viitorul”, scandează mulțimea. În fața Parlamentului sunt deja câteva mii de persoane.

UPDATE: Ora 12:00. Calea Ferată din Moldova (CFM) a anunțat că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a luat decizia de a sista cursele feroviare pentru tot parcursul zilei de duminică, 14 mai 2017, zi în care la Chișinău au fost anunțate proteste împotriva introducerii votului mixt, propus de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Solicitat de ZdG, Iurie Topală, director general CFM, spune că sistarea curselor feroviare a fost necesară din cauza ploilor care au afectat mai multe porțiuni de cale ferată și că acest lucru nu are legătură cu protestele anunțate astăzi la Chișinău. Totodată, Topală a dat asigurări că mersul trenurilor va fi reluat începând cu ora 13.

Știre inițială

Astăzi, 14 mai, începând cu ora 12, în fața Parlamentului, este anunțat un nou protest împotriva modificării sistemului electoral din cel majoritar în unul mixt.  Participanții cer retragerea definitivă a inițiativelor de modificare a sistemului electoral, menținerea sistemului actual proporțional și îmbunătățirea acestuia. „Suntem contra acestei inițiative pentru că ea va distruge democrația din țara asta și va promova în continuare corupția politică”, se spune pe pagina de facebook a evenimentului.

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral prin introducerea sitemului uninominal, înregistrat în Parlament de către membrii fracțiunii Partidului Democrat, a fost votat în primă lectură la 5 mai 2017. Ulterior, în timpul aceleiași ședințe a Parlamentului, democrații au considerat „logic” și „corect” ca și proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare, semnat de Partidul Socialiștilor, să fie, la fel, introdus pe ordinea de zi. Astfel, cele două proiecte au fost comasate cu votul a 74 de deputați democrați, socialiști și ai Grupului Popular European din Parlament.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivancelgroaznic

    Iata dovezile de koruptsie in chele strukturi de stat : Câteva microbuze care veneau spre Chișinău, oprite de inspectorii ANTA. Calea Ferată din Moldova (CFM) a anunțat că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a luat decizia de a sista cursele feroviare pentru tot parcursul zilei de duminică, 14 mai 2017.
    Ce alte dovezi mai trebe ka sa fie lamurit cum conduche Dodon totul pentru vrerea lui. Acu se opreshte shi dreptul la eksprimare libera. e timpul de impichment la el , shi mai repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *