Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Maia Sandu critică decizia…

LIVE Maia Sandu critică decizia CSP: „Guvernul se va implica mai serios”

Maia Sandu se arată nemulțumită de decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) privind anunțarea concursului pentru funcția de procuror general și subliniază că Guvernul se va implica „mult mai serios” în „curățarea sistemului”, urmând să fie creat de urgență Biroul de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministrul R. Moldova

„Capii acestor instituții au fugit, însă slujitorii fideli ai lor refuză să-și schimbe atitudinea, să plece, să respecte legea. Cât timp putem să-i mai lăsăm să-și bată joc de interesele țării? Le-am oferit suficient timp să înceapă curățarea sistemului pe interior. (…) Decizia de astăzi a CSP e o sfidare a așteptărilor cetățenilor”, a declarat șefa Executivului.

Astfel, ea a anunțat că Guvernul „se va implica mult mai serios”, iar săptămâna viitoare va fi discutată crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministrul R. Moldova, care va include, alături de reprezentanți ai societății civile și experți internaționali, conducători ai tuturor instituțiilor din domeniul justiție și anticorupție.

„Guvernul răspunde în fața cetățenilor și își asumă responsabilități enorme, în timp ce procurorii și judecătorii, conducerea ANI și alții ca ei își bat joc de justiție și fac imposibilă dezvoltarea în alte domenii a R. Moldova”, a adăugat aceasta.

Potrivit ei, cetățenii cer realizări anume de la Guvern și din acest motiv „va avea un cuvânt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea noului procuror general”.

Premierul anticipează „reacții virulente din interior, pentru că sistemul se va opune”, dar precizează că „vom lupta până la capăt pentru o justiție liberă de corupție și dependentă doar de interesul național”.

„Legea actuală este că trebuie demarat concursul pentru funcția de procuror general. CSP s-a conformat”, a reacționat Angela Motuzoc, președinta CSP, adăugând că nu a fost vorba despre vreo sfidare.

În ședința de astăzi, 9 august, CSP a luat decizia de a anunța concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Concursul urmează să fie desfășurat în condițiile actualei Legi cu privire la Procuratură, iar candidații vor putea depune dosarele până la 10 septembrie.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a propus membrilor CSP să amâne inițierea concursului, deoarece în examinare se află un proiect de lege care schimbă criteriile pe care trebuie să le întrunească candidatul la șefia PG, iar după votarea proiectului în lectura a doua concursul ar putea fi anulat.