Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Liderul transnistrean: Poziția președintelui R.…

Liderul transnistrean: Poziția președintelui R. Moldova este inconsecventă

Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că poziția președintelui R. Moldova, Igor Dodon, referitor la statutul regiunii transnistrene este inconsecventă. Declarația a fost făcută în cadrul Adunării Consultative a primilor deputați transnistreni.

Krasnoselski a declarat că încercările de a discuta întrebările privind statutul politic al regiunii, nu sunt actuale, pentru că oamenii și-au expus deja părerea la referendumul care a avut loc în anul 2006. Amintim că este vorbe despre referendumul în cadrul căruia 97,1%  de oameni au votat pentru independența regiunii și aderarea, ulterioară, la Federația Rusă.

„Suntem pentru negocierile privind soluționarea problemelor socio-economice și umanitare ale transnistrenilor, bazate pe statalitatea noastră. Securitatea noastră este strâns legată de independența noastră”, a menționat liderul transnistrean. În același timp, el consideră că poziția președintelui R. Moldova, Igor Dodon, privind statutul regiunii transnistrene este inconsecventă, deoarece, potrivit lui, Igor Dodon a vorbit la început despre federație, apoi autonomie și apoi despre „o regiune cu statut special”.

„La început vorbea despre federație. La o întâlnire recentă cu Vladimir Putin, el a vorbit despre un statut special pentru Transnistria. Adică, timp de 8 luni din acest an, cel mai înalt oficial al statului și-a schimbat părerea de trei ori. Cum putem negocia în astfel de condiții? La ce se referă când spune „statut special”? Oare această regiune este o rezervație sau ce?”, declara liderul regiunii.

Reamintim că Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru „Аргументам и фактам” că regiunea transnistreană are două opțiuni: să fie parte a Ucrainei ca parte a regiunii Odessa „fără drepturi” sau să facă parte dintr-o singură Moldovă, în cadrul federalizării.

Analistul politic Anatol Țăranu a declarat pentru ZdG că nici nu putem vorbi despre federalizarea R. Moldova. „Federalizarea R.Moldova poate priva acest stat de perspectivele de dezvoltare. Acest drum ar fi un punct mort. De asemenea, această decizie de federalizare a R. Moldova ar provoca un conflict intern, pentru că, cred că majoritatea cetățenilor nu vor adopta un astfel de model atunci când Moldova va fi subordonată voinței politice a Tiraspolului, iar prin Tiraspol – voința politică a Moscovei. În cazul federalizării, Moldova va deveni o anexă a Federației Ruse”, opinează Țăranu. 

Sursa foto: novostipmr.com