Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Leancă, despre prioritățile pe care…

Leancă, despre prioritățile pe care le va avea dacă ajunge în Parlamentul European

După ce Victor Ponta a anunțat oficial că Iurie Leancă se va regăsi în lista partidului „Pro România” pentru alegerile europarlamentare, fostul premier a publicat un mesaj în care susține că dacă va ajunge în Parlamentul European, va pleda „pentru ameliorarea calității vieții românilor de pe ambele maluri ale Prutului”.

„Anume Victor Ponta și echipa sa au susținut necondiționat prin acțiuni concrete R. Moldova. Din ianuarie curent ne-am unit forțele pentru a realiza integrarea națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului deoarece doar așa putem schimba radical într-o perioadă scurtă de timp viața cetățenilor noștri”, a scris Leancă.

Totodată, vicrepremierul pentru Integrare Europeană a menționat că va promova cauza integrării R. Moldova în UE.

Iurie Leancă va figura pe poziția a patra în lista partidului „Pro România” pentru alegerile europarlamentare. Primele trei poziții vor fi ocupate de Victor Ponta, comisarul european Corina Crețu și fostul premier Mihai Tudose.

Iurie Leancă şi-a început cariera publică în 1989, activând în cadrul Ambasadei Uniunii Sovietice din Bucureşti, iar ulterior la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). În perioada 2001 — 2005 şi apoi 2007 — 2009 a fost vicepreşedinte al Companiei petroliere Ascom Group, a miliardarului Anatol Stati. Din 2005 până în 2007, a fost consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale.

A devenit membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi respectiv, a făcut primii paşi în politică în 2009, fiind prezentat public pe 28 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă. În acelaşi an, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, după care şi-a depus mandatul în favoarea funcţiei de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Din aprilie 2013 până în februarie 2015, a fost şef al Guvernului. După ce nu a reuşit să obţină voturile necesare pentru un nou mandat şi după neînţelegeri cu Vlad Filat, s-a retras din PLDM, iar la scurt timp a fondat Partidul Popular European din Moldova (PPEM), al cărui preşedinte a fost ales.

Alegeri pentru Parlamentul European. Cum pot vota cetățenii români aflați în străinătate