Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Kotovski, decorat cu Ordinul „Om…

Kotovski, decorat cu Ordinul „Om emerit” al or. Hâncești. Istoric: „Nu a fost altceva decât un bandit, un hoț la drumul mare”

Primarul de Hâncești, Alexandru Botnari l-a decorat post-mortem pe Grigori Kotovski cu Ordinul „Om emerit” al orașului Hâncești. Botnari susține că în ce privește legislația, totul e corect și spune că, deși într-adevăr părerile în raport cu Kotovski sunt împărțite, a vrut să facă „un lucru omenește”. 

„Am obosit de comentarii… Nepoata lui a venit în ospeție la Hâncești și ea e membru a Academiei de Științe din Moscova. Hâncești s-a numit și în numele lui. I-am înmânat post-mortem ordinul „Om emerit”. „Om emerit” asta sunt niște medalii pe care eu le-am făcut, ordinul Cetățean de Onoare le acordă consiliul. În ce privește legislația, totul e corect.

Am făcut un lucru omenește. Aveți dreptate, părerile sunt împărțite. Sunt oameni care apreciază, e un gest pur omenesc. Și în țările UE sunt monumente ale ostașilor căzuți și ele sunt îngrijite, dar la noi trebuie totul să stricăm.  Trebuie să ne gândim la Dumnezeu, să ne gândim omenește”, a spus Botnari.

Pe de altă parte, istoricul Anatol Țăranu susține că Grigori Kotovski nu a fost altceva decât un hoț la drumul mare și că unele forțe politice speculează pe nostalgia creată de imaginea acestuia în perioada sovietică.

„Kotovski nu a fost altceva decât un bandit, un hoț la drumul mare, pe care propaganda sovietică  a încercat să-l transforme într-un haiduc din timpurile medievale. Indiscutabil, el este întruchiparea simbolurilor sovietice în R. Moldova. Sunt forțe politice care speculează pe această nostalgie, care încearcă să reînvie simbolismul sovietic cu tot ce a fost acesta. Într-o societate în care banditismul politic e la el acasă, acesta nu era decât un sfârșit logic”, a spus Țăranu.

În iunie 2009, Alexandru Botnari, având la activ două mandate de primar în Hânceşti în calitate de candidat independent, a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM). ZdG scria în 2015 că acesta a devenit cunoscut opiniei publice mai ales graţie maşinii de lux, procurată din banii publici de către primăria în care activa, un Audi Q7, la un preţ de aproximativ 25 de mii de euro. Tot atunci ZdG scria că Botnari figurează în 3 dosare care s-au aflat pe rol la Judecătoria Hânceşti.