Instituția prezidențială a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Instituția prezidențială a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită Înaltei Curți să precizeze dacă președintele Igor Dodon este obligat să înainteze un candidat la funcție de premier în cazul în care Parlamentul nu va fi funcțional.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, consilierul în domeniul juridic al președintelui, Curtea este solicitată să se expună pe marginea acestui subiect în regim de urgență.

„În 27 de ani de independență nu a fost o asemenea situație de criză politică când nu a fost posibil să fie ales nici măcar președintele Parlamentului. În conformitate cu Constituția, în cazul nealegerii candidatului la funcția de premier în termen de trei luni, președintele R. Moldova dizolvă Parlamentul ales. Am venit cu această sesizare ca Înalta Curte să ne comunice dacă președintele R. Moldova este obligat să propună această candidatura în cazul incapacității Parlamentului de a activa”, a spus Lebedinschi.

Consilierul președintelui Igor Dodon a mai menționat că în cazul în care CC va declara că președintele este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier, șeful statului se va consulta cu fracțiunile parlamentare în vederea înaintării unui candidat.

De cealaltă parte, deputatul Sergiu Litvinenco menționează că judecătorii de la CC s-au expus deja pe marginea acestui subiect. Acesta precizează că în Hotărârea nr.32 din 29.12.2015, CC a stabilit că președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier.

„În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, Președintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui”, se menționează în decizia CC din decembrie 2015.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Președintele mancurt Dodon trebuie să întrebe de Stăpânul Justiției Uzurpate din Moldova UZURPATORUL Talpa Iadului de Moldova PLAHOTNIUK ce trebuie să facă și ce nu. CC -ul este în totalitate controlat de Plahotniuk. El i-a pus acolo și el îi manipulează, ca pe propriile c**ie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *