Încă un eurodeputat reacționează la expulzarea cetățenilor turci: „UE nu poate avea încredere în Guvernul de la Chișinău”

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan susține că reținerea și expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori la liceul „Orizont”, confirmă că acesta a avut dreptate atunci când a cerut anul trecut condiționarea oricărei asistențe macrofinanciare pentru R. Moldova de respectarea statului de drept de către autorități.

„Dacă persoanele expulzate solicitaseră azil în Republica Moldova atunci avem de a face cu o încălcare flagrantă atât a legilor din Republica Moldova, cât și a convențiilor internaționale. Lipsa de transparență a autorităților ne confirmă că nu s-a acționat cu respectarea tuturor procedurilor. Un lucru este cert, Uniunea Europeană nu poate avea încredere în Guvernul de la Chișinău”, a scris pe pagina sa de Facebook Siegfried Mureșan.

Pe 6 septembrie, atunci când au fost scoși din țară cei șapte cetățeni turci, șapte eurodeputați au expediat o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip, exprimându-și îngrijorarea și criticând dur acest caz. Tot atunci, comisarului european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, a publicat un mesaj pe Twitter în care declara că așteaptă ca Guvernul și autoritățile din R. Moldova să respecte regula legii și procedurile judiciare.

Pe lângă cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, oferiți pe tavă de organele de drept din R. Moldova regimului turcesc condus de Erdogan, alți 11 cetățeni turci, stabiliți în R. Moldova, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara. Printre ei, în lista celor 18 „indezirabili”, se regăsește și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, care însă e liber, după ce a reușit să părăsească R. Moldova, cu destinția Kosovo. Extrădarea mascată care i-a avut drept țintă principală pe angajații unuia dintre cele mai prestigioase licee private din R. Moldova a fost anticipată de o solicitare a premierului turc, de un dosar penal, dar și de câteva vizite oficiale, întreprinse de liderii coaliției de guvernare de la Chișinău în Turcia.

Citiți și:

FOTO/DOC. O țară fără „Orizont”: Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Academic

    UE trebuia mai demult informată de uzurpatorul Plahotniuk și gașca lui de corupți și șantajabili. Și cine s-o facă? Căcatul ăsta “academic” de mâță Nicolae Dabija? El se visează deputat pe listele nominale la cei 71 de ani ai să-i! O să se beșească acolo în Parlament împreună cu celălalt septuagenar Voronin, iar mafiotul uzurpator Plahotniuk o să ne conducă Țara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *