Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ilan Șor, indignat de postările…

Ilan Șor, indignat de postările de pe Facebook ale Maiei Sandu. O acuză de defăimare și discriminare

Pentru că se consideră un om de cuvânt, Ilan Șor a anunțat-o pe Maia Sandu prin intermediul unei postări pe Facebook că a depus două plângeri la Inspectoratul de Poliție Buiucani, prin care solicită începerea urmăririi penale și a procesului contravenționale pe numele acesteia. Primarul de Orhei o acuză pe lidera PAS de comportament discriminatoriu, dar și de „intoxicarea publicului cu falsuri”.

În una dintre plângerile depuse la poliție, președintele Partidului Șor susține că Maia Sandu îl defăimează deliberat prin intermediul mai multor postări pe Facebook. Acesta afirmă că informațiile publicate de lidera PAS nu corespund adevărului și că sunt însoțite de învinuirea comiterii de către acesta a unor infracțiuni deosebit de grave.

În fapt, Ilan Șor se referă la următoarele comentarii ale Maiei Sandu:

  • „Nu ai ce ponegri la un individ implicat în furtul miliardului și în coruperea oamenilor ..”;
  • „Șor nu mai avea ce să fure de acolo”;
  • „Îi permite pușcăriabilului Șor să fraudeze alegerile, cu banii furați de la cetățeni”;
  • „.. pe Șor, care care a furat 1 miliard de dolari”.

„Nu ne vom opri la nivel național, este pe drum și evaluarea juridică internațională a acțiunilor tale. Poate că în sfârșit vei începe să respecți legea, nu doar să strigați ca o femeie isterică și să o ingorați”, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile, iar secretarul general al Partidului Acțiune și Solidarite, Igor Grosu, a declarat că nu este la curent cu plângerile depuse de Ilan Șor, dar că juriștii se vor ocupa de acest caz.

„Nu am citit creațiile individului pentru că avem lucruri mai importante de făcut. Se pare că coordonatorul și-a scos partenerul de companie la plimbare în scopul hărțuirii oponenților. Noi înțelegem că e un joc pus la cale de partidul de guvernământ, care are un instrument în persoana acestui individ, care este protejat și lăsat în libertate”, a comentat Igor Grosu.

Ilan Șor este vizat în două dosare care elucidează frauda din sistemul bancar. La 21 iunie 2017, acesta a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, dar a rămas în libertate. Instanța a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. În prezent dosarul se află pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Cahul, următoarea ședință fiind fixată pentru 8 august.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, care a făcut o sinteză a rezultatelor obținute până în prezent în investigarea fraudei bancare, Ilan Șor ar fi beneficiarul a cel puțin 2,7 miliarde de lei.

Ilan Șor este prima persoană importantă pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, fiind reținut la 6 mai 2015Primul dosar pe numele său însă nu are vreo finalitate până în prezent. După ce a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul BEM, Ilan Șor a fost eliberat pentru a participa în campania electorală pentru alegerile generale locale din 15 iunie 2015. Procuratura Anticorupție invocă complexitatea cauzei penale și necesitatea cunoștințelor speciale în domeniul financiar-bancar drept motive ale termenului îndelungat de urmărire penală.