Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ilan Șor ar fi finanțat…

Ilan Șor ar fi finanțat studiile făcute în Marea Britanie de către mezinul lui Iurie Leancă

Fiul mai mic al lui Iurie Leancă ar fi învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor, care a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Potrivit JurnalTV, două dintre transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare în rulajele unei companii utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.

Firma lui Șor a transferat circa 40 de mii de dolari pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited, cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”. Cambridge Arts and Sciences Limited este tocmai compania care deține colegiul, unde Liviu Tristan Leancă a fost printre absolvenți în anul 2014. Copiile rulajelor în care apar aceste plăți au fost oferite Jurnal TV de către avocatul Ion Crețu, în prezent apărător al lui Veaceslav Platon – unul dintre condamnații în dosarul fraudei bancare.

Reporterii Jurnal TV menționează că pus în fața situației, Leancă i-a întrebat mai întâi pe jurnaliști dacă aceștia dețin probe. Ulterior, după ce i s-a răspuns afirmativ, acesta a declarat că dovezile ar fi mincinoase și că Jurnal TV este o televiziune de partid, care ar avea interesul să-l defăimeze.

În mărturiile depuse la procuratură Ilan Șor a descris nenumărate transferuri către Vladimir Filat, însă nu a vorbit despre cele cel puțin două plăți făcute pentru feciorul lui Leancă. Astăzi el nu le neagă, dar spune că nu-și amintește.

Plățile făcute spre Leancă se încadrează în perioada de după preluarea de către Șor a controlului asupra Unibank. Și au precedat preluarea Băncii Sociale și a Băncii de Economii. Este vorba despre o etapă la care, potrivit investigațiilor Kroll, portofoliul de credite acordate grupului de companii și persoane afiliate lui Șor a început să crească vertiginos. Detectivii financiari au prezentat și cifre concrete. Într-o perioadă de doar șase luni, suma banilor sustrași a crescut cu peste un miliard de lei. De regulă, sursele plecau spre diferite companii din offshore. Inclusiv spre cea de pe conturile căreia s-a plătit pentru studiile fiului mai mic al lui Iurie Leancă.

Citește continuarea articolului pe Jurnal.md.