Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul oferă detalii despre întrevederea…

Guvernul oferă detalii despre întrevederea Maiei Sandu cu mai mulți ambasadori

Șefa Executivului, Maia Sandu, a avut joi, 7 noiembrie, o întrevedere cu 38 de ambasadori străini acreditați în Republica Moldova. Conform unui comunicat emis de Guvern, întâlnirea a avut loc în contextul ultimelor evoluții legate de reforma justiției din țara noastră.

„În cadrul întrevederii, Maia Sandu a reiterat că obiectivul său de bază este să se asigure că următorul procuror general este independent și integru. Premierul a dat asigurări că reforma justiției continuă să fie prioritatea numărul unu a Guvernului și că fără deblocarea situației în acest domeniu nu vor putea fi înregistrate progrese semnificative nici în celelalte domenii de dezvoltare a țării noastre, cum ar fi economic sau social”, este menționat în comunicat.

Tot astăzi, oficialii au fost la Președinție. Șeful statului, Igor Dodon, a scris pe Facebook, după întrevedere, că „am făcut un schimb de opinii privind situația în politica internă a Republicii Moldova, menționând riscurile legate de activitatea actualului Guvern și perspectivele funcționării ulterioare a majorității parlamentare”.

Aseară, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, și cel al UE la Chișinău, Peter Michalko, au fost la Guvern pentru a discuta despre proiectul de asumare a răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, potrivit Maiei Sandu.

Mâine, 8 noiembrie, deputații se vor întruni în ședință plenară. Pe ordinea de zi este adresarea prim-ministrului.

Socialiștii au anunțat că ar putea să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

Miercuri, 6 noiembrie, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că va anula concursul prin care au fost preselectați patru candidați la funcția de procuror general, care să fie înaintați Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Totodată, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să înainteze CSP o listă a candidaților la funcția de procuror general.

Socialiștii au criticat gestul, menționând că Maia Sandu ar încerca să provoace căderea Guvernului.

Conform Regulamentului Parlamentului, dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.

Foto: gov.md