Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   FOTO/ Cum arată colhozul lansat…

FOTO Cum arată colhozul lansat de Șor în comuna condusă de Tauber

Partidul Șor anunță despre o relansare a cooperativei agricole de producție din comuna condusă de Marina Tauber, Jora de Mijloc. Acesta susține că inițiativa ar fi fost coordonată cu locuitorii din satele respective. 

Ilan Șor afirmă că a decis să restabilească colhozul, ca răspuns la degradarea satelor și a sectorului agricol din localitățile rural și că acesta reprezintă o mare realizare. Colhozul, numit „Comuna de Vis” numără 100 de hectare de teren.

„Deja în 2019, fermierii vor beneficia de primele beneficii. Iar producția va fi cumpărată în mod centralizat și va ajunge pe mai multe pieți de desfacere”, se spune în comunicatul emis de Partidul Șor.

Istoricul Anatol Petrencu punctează că colhozurile nu au fost viabile și că  s-au construit cu prețul multor vieți omenești.

Pe data 28 iunie 1940, trupele sovietice au anexat Basarabia, adică interfluviul dintre Nistru și Prut până la Dunăre, dar nu numai Basarabia – sovieticii au anexat și Nordul Bucovinei și atunci când s-a tras frontiera între România și Uniunea Sovietică, a fost anexat și ținutul Herța. Acesta a fost începutul tragediei noastre, a românilor basarabeni, dar și tragedia României în ansamblu, pentru că sovieticii au aplicat în aceste teritorii inginerii de-ale lor, politici sovietice de eliminare a ceea ce numeau ei dușman de clasă. Au fost arestați foarte mulți intelctuali, lideri de partide politice, care nu au reușit să se refugieze, unii din ei considerând că s-ar putea cumva salva. Au fost trimiși în lagăre de muncă mai mult de 600 de primari ai satelor, care aveau gospodării model pentru consăteni. Specificul deportărilor care au urmat consta în faptul că după ce au trecut Nistrul, bărbații au fost scoși din vagoane și duși în alte trenuri. Explicația pentru asta a fost una din cele mai criminale minciuni ale sovieticilor – le-au spus femeilor că ei merg înainte ca să pregătească locul unde se vor întâlni, acolo, în Siberia. Și, femeile s-au liniștit. Mai mult ca atât, așteptau să ajungă în Siberia ca să se întâlnească cu bărbații lor. Însă, bărbații au fost duși la Ivdel, în apropiere de Ekateriburg. Iată acolo au murit în 1942. Am mai trecut prin două deportări, apoi ni s-a organizat o foamete. Aceste experimente au dus la un regres, în pofida faptului că unii mai spun că uite, s-au construit uzine – dar unde-s ele acum? Nu mai funcționează – și colhozuri. Acestea din urmă, au fost construite cu atâta sânge și vieți omenești. Și, iată, nu au rezistat, că dacă ar fi fost ceva viabil, ar fi existat și azi. Însă, vedeți, se revine la gospodăriile private”, opinează Anatol Petrencu.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

(doc) Ce avere declară Marina Tauber, primara lui Șor de la Jora de Mijloc

Pe parcursul şedinţelor de judecată în dosarul „Şor”, Marina Tauber a fost foarte activă, chemând de nenumărate ori oamenii la protestul pentru susţinerea primarului de Orhei. Totodată, Tauber figurează în Raportul Kroll. Ea este menţionată ca unul dintre beneficiarii banilor dispăruţi din cele trei bănci la sfârşit de 2014.

 

Foto: partidulsor.md