Principală  —  IMPORTANTE   —   Facebook: „Sute de conturi și…

Facebook: „Sute de conturi și pagini gestionate inclusiv de angajați ai Guvernului au fost blocate”

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Facebook anunță printr-un comunicat oficial că 168 de conturi, 28 de pagini de Facebook și 8 conturi de Instagram au fost blocate la începutul acestei săptămâni. Acestea promovau știri false sau conținut neadecvat și erau, în unele cazuri, gestionate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova.

„Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost gestionată de angajații Guvernului R. Moldova”, se arată în comunicatul Facebook, semnat de Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate digitală.

Stela Nistor, Consilier principal de Stat al Prim-ministrului, a declarat pentru Ziarul de Gardă că în cele ce urmează, Guvernul va veni cu o reacție oficială.

Potrivit Facebook, unele dintre conturi erau gestionate de persoane autentice, iar altele se ascundeau în spatele unor identități false, pentru a induce în eroare utilizatorii Facebook. „Având în vedere viitoarele alegeri din R. Moldova, ținem să informăm oamenii despre acțiunile pe care le-am întreprins și despre dovezile pe care le deținem în prezent”, transmite Facebook.

Aproximativ 54.000 de conturi urmăreau (n.r. au dat follow) cel puțin una dintre aceste pagini. Cei care au răspândit informația au cheltuit circa 20.000 de dolari pentru publicitatea de pe Facebook și Instagram. Plățile erau efectuate în dolari SUA, euro și lei românești.

Facebook a pus la dispoziție câteva exemple de mesaje răspândite de unele dintre paginile blocate:

 

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES