Dodon și Plahotniuc, în același gând? Vlad Țurcanu: „PDM se întoarce de unde a plecat și își dă arama pe față”

Liderul democrat a declarat în cadrul unui interviu că PDM rămâne a fi un partid pro-european ca viziune, însă „va fi în mare măsură un partid pro-Moldova”, iar Igor Dodon susține în același timp că țara noastră are nevoie de un Guvern pro-Moldova.  În opinia analistului Vlad Țurcanu, nu mai prezintă un secret faptul că PDM și PSRM colaborează și își coordonează acțiunile, chiar dacă nu declară o alianță, însă acest lucru ar putea să se concretizeze după alegeri.

„Deci PDM rămâne un partid pro european ca viziune, iar înainte de orice, PDM va fi într-o măsură și mai mare un partid pro Moldova, iar în toamna veți vedea acțiuni interesante pe această linie, cu abordări mai noi pentru politica din țara noastră, care o să le placă cetățenilor, fiindcă de multă vreme le așteaptă”, a declarat Vlad Plahotniuc într-un interviu pentru agenția de presă IPN.

Analistul Vlad Țurcanu este de părerea că pentru a se menține la putere în ultimii doi ani, PDM și-a compromis relațiile cu partenerii occidentali și și-a îngustat spațiul de manevră pe dimensiunea europeană prin deciziile scandaloase, vădit injuste și nedemocratice: „Acum PDM se întoarce de unde a plecat la nivel retoric și își dă arama pe față, pentru că nu a fost niciodată atașat de valorile europene. Era o politică de fațadă. Cred că după câteva încercări de a construi o alianță post-electorală cu partidele de opoziție, PD-ului nu îi rămâne decât să își îngusteze spațiul de manevră și să revină la o retorică pe care am cunoscut-o acum 10 ani. La un moment dat, din cine știe ce rațiune, PD a părăsit acea zonă de partid centru-stânga și a încercat să avanseze pe dreapta, lucru care nu i-a reușit pentru că în componența partidului abia de vedem figuri cu adevărat pro-europene”.

În același timp, Igor Dodon a declarat pentru Europa Liberă că deși este considerat un președinte pro-rus, din 2016 „s-au schimbat multe lucruri” în ceea ce ține de abordarea și viziunea pe care o are: „Eu consider că în Republica Moldova nu trebuie să fie un Guvern pro-rus sau pro-european, trebuie să fie un Guvern pro-Moldova. Politicienii, partidele politice vor avea viitor, dacă ele vor avea o politică pro-Republica Moldova. Această divizare în pro-ruși și pro-europeni eu consider că nu este bună pentru Republica Moldova, pentru partide politice, pentru că unii politicieni care încearcă să joace în campaniile electorale pe aceste divergențe și fobii chiar – bine, este capital politic –, dar eu îmi doresc foarte mult și, sincer vă spun, voi depune eforturi în acest sens, să promovez mesajul pro-Moldov”.

Analistul politic Vlad Țurcanu susține că aceste declarațiile lui Plahotniuc și Dodon reprezintă o încercare a PDM și PSRM de a se poziționa ca niște partide stataliste: „În privința PSRM-ului eram lămuriți demult. În R. Moldova toate partidele stataliste, denumite impropriu ca fiind stataliste, au acționat în detrimentul independenței reale a R. Moldova de Federați Rusă. Asta înseamnă izolare internă, iar în consecință sărăcie și lipsă de perspectivă”.

Vlad Țurcanu a mai declarat pentru ZdG că PDM nu are acum o altă alternativă decât să pregătească terenul pentru o alianță cu PSRM, cu care se aseamănă ca substanță.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Asta e! Pasarea pre limba ei piere. Pasarea insa este o cucuvea. (*cucuvea – pasarea mortului). Haita se intoarce acolo de unde nici nu a plecat. In bratele ursului Siberian. Langa Putin. In 2010 Plaha ii promitea lui Naraskin: Rabdare, gospodin. Cinci anii. Zis si facut. Exact peste cinci ani, in 2015, Plaha a ucis ce trebuia ucis si a incalecata Moldova ca pe o iapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *