Diaspora de la Londra anunță un protest pe 1 iulie: „Nu vrem dictatură în Moldova”

Concomitent cu protestul anunțat la Chișinău pentru duminică, 1 iulie 2018,  și moldovenii de la Londra anunță despre o manifestație. Unul dintre organizatori, Iurie Cojocaru, spune că moldovenii aflați în Marea Britanie ies în stradă pentru că sunt dezamăgiți și pentru că precedentul marcat de invalidarea alegerilor primarului mun. Chișinău este îngrijorător. 

„Ieșim pentru că suntem extrem de dezamăgiți, ni s-a furat ultimul lucru la care mai speram – votul. Credem că deja s-a întrecut orice măsură. Nu vrem dictatură în Moldova. Ne gândim mereu la cei dragi rămași acasă și îi susținem. Acest precedent ne afectează pe toți – și pe cei rămași, și pe cei plecați. Nici nu vrem să ne gândim ce va fi la alegerile parlamentare. Este un an cu multe încercări pentru R. Moldova. Dacă se folosesc acum de faptul că în ziua alegerilor a fost utilizat Facebook-ul pentru a îndemna lumea sa iasă la vot, atunci noi o să facem ca tot Facebook-ul să răstoarne această „democrație” dictatorială. Ne dorim dreptate. Vrem ca Moldova să înceapă să se dezvolte, ne dorim ca moldovenii când merg pe stradă și văd doi polițiști să nu se teamă, ci să se simtă în siguranță. Vrem să fim auziți și sunt sigur că așa va fi”, menționează Iurie Cojocaru.

Duminică, 24 iunie 2018, concomitent cu protestul de la Chișinău, și în semn de solidaritate cu cei de acasă, moldovenii din circa 20 de orașe ale lumii au ieșit la proteste sau flashmob-uri. Ei au purtat pancarte cu inscripția Vot Furat”și au cerut validarea mandatului de primar a lui Andrei Năstase. 

Pe 25 iunie 2018, judecătorii Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh de la Curtea Supremă de Justiție au declarat inadmisibile recursurile lui Andrei Năstase, decizia fiind definitivă și irevocabilă. Hotărârea CSJ a fost luată la trei săptămâni din ziua în care Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi. La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban.

Sursa foto: Fb/ #Rezist (Vot Furat)


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *