Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputatul care făcea caritate politică…

Deputatul care făcea caritate politică din ajutoare umanitare a câștigat cel de-al treilea mandat

Oleg Sîrbu duce în mâini o cutie care a ajuns în R. Moldova de la o fundație din Olanda, prin intermediul unei alte fundații din Moldova, „Miucul Samaritean”

Unul dintre cei mai prosperi deputați revine în Parlament. Democratul Oleg Sîrbu a câștigat cel de-al treilea mandat de deputat, după ce alegătorii arondați circumscripției nr. 3 (or. Edineț) și-au dat votul pentru candidatura acestuia.

Democratul Sîrbu a fost votat de circa 12 mii de cetățeni, aflându-se la o mică distanță de contracandidatul său de la PSRM, Nicolai Melnic, pentru care au votat circa 10 mii de alegători.

Oleg Sîrbu a acces în Parlament în 2010, pe listele PDM. De atunci, activează în Legislativ, obţinând un nou mandat după alegerile din 2014. Sârbu este preşedintele Organizaţiei Teritoriale Edineţ a formaţiunii PDM. ZdG scria anterior că Sîrbu este unul dintre cei mai prosperi deputați. El este proprietar sau co-proprietar la 9 companii, deţine zeci de terenuri agricole şi nouă autoturisme, dintre care trei Mercedes-uri, fabricate în anii 1991-1993 şi 2002.

Sursa: Facebook.com/Oleg Sîrbu

Oleg Sîrbu a fost vizat și într-un articol al Ziarului de Gardă în care am dezvăluit cum deputatul face acte de caritate politică folosind ajutoare umanitare oferite gratuit de o fundație din Olanda pentru copiii din R. Moldova. Pachetele umanitare au ajuns în R. Moldova la început de 2018, fiind oferite de Fundaţia „Edukans” unei alte fundaţii din R. Moldova – Misiunea „Micul Samaritean”. La scurt timp, în baza parteneriatelor, fundaţia din R. Moldova a repartizat ajutoarele. Pe 25 ianuarie 2018, 500 de cutii au ajuns la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar pe parcursul lunii februarie, alte cutii au fost oferite unor grădiniţe, biserici, dar și altor câteva instituţii din R. Moldova. La 26 februarie 2018, deputatul Oleg Sârbu, deşi nu apărea în lista celor care au primit ajutor umanitar, ajutat de colegi de partid, a împărțit cutiile fundaţiei olandeze în scopuri politice într-un sat din r. Edineţ.

Deputatul Oleg Sârbu a avut un mesaj confuz, cu explicaţii contradictorii, atunci când a fost întrebat cum au ajuns cutiile umanitare în posesia sa. Iniţial, acesta a spus că ajutoarele umanitare, pe care le-a oferit în numele său, erau de la Fundaţia „Edukans”. După ce i-am zis că fundaţia ne-a anunţat că nu i-a dat lui sau partidului asemenea cutii, acesta şi-a schimbat mesajul.

În ultimii ani, firmele alesului poporului au beneficiat de zeci de milioane de lei de pe urma unor contracte cu statul. Majoritatea contractelor au fost semnate cu instituţii din zona de nord, unele dintre ele fiind conduse de colegii lui Oleg Sîrbu din PDM. Totodată, deputatul Oleg Sîrbu nu indică în declaraţiile sale de avere şi interese niciun venit de pe urma activităţii firmelor sale.

Pe circumscripția nr. 3, or. Edineț au mai candidat și reprezentanții altor partide: Dinu Plîngău (Blocul ACUM), Ghenadie Panciuc (Partidul Șor), Elena Panuș (Partidul Nostru) și Alexandr Zui (PCRM). În cursa electorală pe această circumscripție au mai figurat și trei candidați independenți: Anatolie Vengher, Alexandru Brenici și Marin Livadaru.