Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum comentează Năstase faptul că…

Cum comentează Năstase faptul că numește în funcții persoane din Guvernul Filip

Săptămâna trecută, Andrei Năstase a numit trei secretari de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) care au avut funcții și în perioada guvernării precedente: Dorin Purice, Ianuș Erhan și Gheorghe Balan. Vicepremierul argumentează deciziile prin faptul că aceștia sunt profesioniști.

Ministrul de Interne afirmă că Dorin Purice, care a participat la promovarea Partidului Democrat din Moldova (PDM) în campania electorală, fiind filmat cum dă mâna cu liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, iar apoi intră în autobuzul cu sigla partidului, a fost singurul dintre cei cinci secretari de stat de la minister care a rămas, tot el fiind cel care a vrut să-și dea demisia atunci când Năstase le-a cerut acest lucru.

„Dincolo de frustrările și supărările mele, sunt om de stat și privesc lucrurile prin prisma necesităților, pe care le are instituția, pentru a funcționa. Această instituție avea nevoie de păstrarea memoriei instituționale, de continuitatea unor procese. Anume Dorin Purice este cel care a gestionat suportul bugetar de peste 57 de milioane de euro, are recomandările tuturor instituțiilor cu care a colaborat”, a declarat acesta în cadrul ediției de miercuri a emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Năstase susține că știa care vor fi reacțiile referitor la numirea lui Purice și speră că este un om independent, dar, din păcate, nu a dat dovadă de curaj când a fost „pus să meargă” la întâlniri electorale.

Referitor la numirea lui Ianuș Erhan, fost șef adjunct al Poliției de Frontieră, vicepremierul a menționat că „CV-ul lui a fost trecut prin niște filtre, este școlit” și că nu a adus secretari de stat din partidul său.

Năstase mai precizează că ex-vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan „a fost dat afară pentru că s-a opus concesiilor făcute către separatiștii de la Tiraspol”.

„Și ce dacă a fost în Guvernul Filip? Filip s-a bazat și pe niște profesioniști”, a comentat Năstase, adăugând că a luat „tot ce e mai bun”.

În același timp, Năstase a declarat că Gheorghe Balan, cumătrul său, este „în funcție temporar”, dar „nu știu dacă vom mai avea concurs la IGP, a fost epuizat” și că e trist că nu găsește o persoană pentru funcția de șef la IGP, dar doritorii pot trimite CV-urile.

Referitor la fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, ministrul susține că are nevoie de pauză, dar este așteptat oricând în MAI.

În cadrul emisiunii, Năstase a spus că noul procuror general interimar, Dumitru Robu, „nu este nici al lui Dodon, nici al lui Năstase, ci este produsul unei conjuncturi în care ne aflăm cu toții, este un om determinat să facă treabă”. Potrivit acestuia, în coaliția ACUM-PSRM nu au fost înțelegeri privind partajarea funcțiilor, iar directorul de la CNA, Ruslan Flocea, „s-a prezentat foarte bine la concurs”.