Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consecințele schimbării sistemului electoral: PPE,…

Consecințele schimbării sistemului electoral: PPE, în frunte cu Joseph Daul, solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova

Partidul Popular European (PPE) denunță schimbarea sistemului electoral în R. Moldova după adoptarea de astăzi în parlament și condamnă cu fermitate nerespectarea  de către Parlamentul R.  Moldova a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Despre aceasta se spune într-un comunicat emis de PPE.

„Este o rușine că majoritatea parlamentului R. Moldova a ales astăzi, pentru cetățenii săi, autoritarismul asupra democrației, corupția asupra transparenței și haosul asupra statului de drept. Este foarte regretabil faptul că 74 de membri ai parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și al socialiștilor în frunte cu Plahotniuc în loc să apere interesele poporului lor „, a declarat  liderul PPE, Joseph Daul.

„Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară de a nu se schimba într-un nou sistem electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și preocupările Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral și, în schimb, au imitat modificările aduse noii legi electorale. Mai mult, cele mai mari preocupări ale noii legi electorale  nu au fost abordate și riscurile pe care le presupune nu au fost omise.

În plus, noua lege electorală a fost adoptată într-o manieră grăbită și opacă, fără a implica nici opoziția, nici întreaga gamă a societății civile. Preocupările legate de finanțarea partidelor, influența afacerilor asupra politicienilor, delimitarea circumscripțiilor electorale, reprezentarea echitabilă a minorităților și a diasporei, precum și pragul ridicat sunt doar câteva dintre îndoielile care nu au fost abordate.

Având în vedere situația gravă și negarea completă a Partidului Democrat și a Socialiștilor față de recomandările Comisiei de la Veneția și cerințele UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova”, a concluzionat Daul.