Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este Dacian Ciolos, premierul…

Cine este Dacian Ciolos, premierul desemnat al României

Dacian Ciolos, premierul desemnat de presedintele Klaus Iohannis sa formeze un nou cabinet, dupa demisia executivului condus de Victor Ponta, are 46 de ani. Ciolos a absolvit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, dupa care a urmat l’Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, unde a cunoscut-o pe sotia sa, Valerie Villemin, scrie hornews.ro.

Informatia ca Dacian Ciolos va fi premierul nominalizat de Klaus Iohannis a aparut pe site-ul EurActiv.com inca de pe 5 noiembrie 2015, cand publicatia cita „doua surse credibile” si nota ca „nu numai ca alegerea va fi bine vazuta la Bruxelles, dar Ciolos este una dintre rarele figuri publice din Romania care nu este perceputa drept corupta”, amintește aceeași sursă.
Tot pe 5 noiembrie, EurActiv.ro scria ca Dacian Ciolos urma sa aiba o intalnire informala cu presedintele Klaus Iohannis, la finalul consultarilor politice de la Cotroceni.
Dacian Ciolos este consilierul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentara internationala (sursa si detalii). A fost Comisar European pe Agricultura din 2009 pana in 2014, mandat in timpul caruia a coordonat reforma Politicii Agricole Comune (PAC).
Ciolos a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, in guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu, iar anterior, in 2002-2003, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania.
In urma cu aproape o luna, Dacian Ciolos a primit titlul Profesor Honoris Causa din partea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, al carui absolvent este, transmite Recolta.eu. La evenimentul din 15 octombrie 2015 au fost prezenti ministrii Daniel Constantin (Agricultura), Sorin Cimpeanu (Educatie) si Gabriela Szabo (Tineret), iar presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin intermediul consilierului pe educatie Ligia Deca, potrivit aceleiasi surse.