Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce urmează după demisia anunțată…

Ce urmează după demisia anunțată de ministrul Justiției și ce scenariu ar putea fi repetat

Alexandru Tănase continuă a fi ministru al Justiției. Mandatul acestuia va înceta doar după ce va fi îndeplinită procedura legală privind demisia sa din funcție.

În dimineața zilei de astăzi, 11 martie, Alexandru Tănase și-a anunțat intenția de a pleca din funcția de ministru al Justiției. O cerere de demisie în acest sens Tănase susține că va depune în zilele următoare. Cererea respectivă urmează a fi semnată de către premierul Pavel Filip, ulterior aceasta va ajunge pe masa șefului statului, Igor Dodon.

Potrivit Legii cu privire la Guvern, demisia din funcția de membru al Guvernului se prezintă în scris prim-ministrului și devine irevocabilă din momentul acceptării cererii de demisie, dar nu mai târziu de 14 zile calendaristice de la data depunerii. Cererea de demisie din funcția de membru al Guvernului se aduce la cunoștința președintelui R. Moldova de către prim-ministru. Șeful statului prin decret ia act de cererea de demisie din funcția de membru al Guvernului.

Candidatul pentru funcția vacantă de ministru al Justiției urmează a fi nominalizat de către premierul Pavel Filip și propus președintelui țării spre aprobare, în conformitate cu art. 98 din Constituția R. Moldova: „În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”.

Până la acest moment, nici premierul Pavel Filip, nici președintele Igor Dodon nu au comentat anunțul lui Alexandru Tănase de a pleca din funcția pe care o exercită mai puțin de trei luni.

„Voi semna demisia oricărui membru al Guvernului Filip. În funcție trebuie să fie promovați oameni tehnocrați, adevărați profesioniști, nu selectați pe criterii politice. Sînt gata se semnez în fiecare zi decrete de demisie a demnitarilor din această guvernare”, declara Igor Dodon la 20 aprilie 2017, după ce a semnat decretul privind revocarea lui Eduard Grama din funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a depus o cerere de demisie fiind vizat într-un dosar de corupție.

Ulterior, Igor Dodon a semnat cererile de demisie ale miniștrilor liberali, care au renunțat la funcții odată cu trecerea Partidului Liberal în opoziție. La 21 decembrie 2017, Igor Dodon a semnat demisia a șase membri ai Guvernului Filip, după ce Vlad Plahotniuc a anunțat remaniere guvernamentală. Cei șase au fost înlocuiți cu Alexandru Tănase la Ministerul Justiției, Svetlana Cebotari la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Liviu Volconovici la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tudor Ulianovschi la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Chiril Gaburici la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Cristina Lesnic în funcția de vicepremier pentru Reintergrare și Iurie Leancă în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană. Pe motiv că Igor Dodon a refuzat în mod repetat să semneze decretele privind numirea acestora în funcții, Curtea Constituțională a constatat circumstanțe care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova. Drept urmare, Andrian Candu a preluat funcția șef al statului pentru câteva ore și a semnat decretele respective. Un asemenea scenariu a fost pus în practică și anterior, când a fost numit în funcție actualul ministru al Apărării, Eugen Sturza.

În cazul în care Igor Dodon va refuza în mod repetat noua candidatură propusă de Pavel Filip pentru fotoliul de ministru al Justiției, ar putea fi repetat același scenariu.

Citiți și

Prima reacție a PDM după demisia anunțată de Tănase

Motivele invocate de Alexandru Tănase pentru demisia din funcția de ministru și ieșirea din serviciul public

Prima reacție a ministrului Justiției după publicarea unei înregistrări audio a discuției sale cu Veaceslav Platon