Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CALM, despre decizia lui Șor…

CALM, despre decizia lui Șor de a părăsi organizația: „Primari cu probleme în justiție, folosiți în calitate de unelte”

Ilan Șor

După ce vineri, 11 august, primarul de Orhei, Ilan Șor, a anunțat că părăsește Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), afirmând că organizația nu-și îndeplinește obiectivele și „se ocupă cu demagogie şi populism ieftin”, luni, 14 august, CALM a publicat o declarație prin care respinge acuzațiile primarului de Orhei și spune că afirmațiile lui Șor „se bazează pe o serie de afirmații total deplasate, calomnioase, contrare realităților, ceea ce ne conduce spre ideea că această declarație și decizie au fost impuse factorilor de decizie din mun. Orhei, ținând cont de situația în care se află primarul și problemele sale cu justiția”.

În declarația semnată de către directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, se spune că prin impunerea unor primari cu probleme în justiție și de imagine în societate de a lansa declarații defăimătoare față de CALM și conducerea sa, precum și de a ieși din CALM, provocând astfel destrămarea sa și probabil crearea unor alternative docile, are loc de fapt o nouă încercare de a discredita și neutraliza CALM.

„Este total dezgustătoare și descalificantă folosirea în cazul dat a unei persoane cum este Dl Șor,, cu probleme serioase în justiție și soarta căruia, în condițiile RM, depinde în totalitate de putere. Este bine cunoscut că imaginea Dlui Șor este extrem de negativă în legătură cu asocierea acestuia cu furtul miliardului – o problemă extrem de sensibilă pentru întreaga societate din Republica Moldova.  Ce credibilitate poate avea o astfel de persoana și tot ce spune ea?”, se spune în declarația CALM.

Prin aceeași declarație, CALM se adresează conducerii țării și forțele aflate la guvernare să oprească „aceste atacuri inutile și contraproductive asupra CALM” și să revină la negocierile privind implementarea angajamentelor internaționale și reformelor în domeniul Administrației Publice Locale și descentralizării.

„Ne adresăm organizatorilor și celor care au aprobat această campanie de defăimare și distrugere a CALM: Cu siguranță că nu va reuși nici planul B, cum nu au reușit și alte încercări de a distruge CALM și de a-l supune controlului politic. Chiar daca prin șantaj, minciună și dosare, veți impune pe unii colegi să cedeze, suntem siguri că majoritatea primarilor, foarte bine își dau seama ce se petrece și cât de greu va fi, își vor păstra verticalitatea și nu vor admite mizeria data de a trăi cu conștiința pătată. Ce urmează atunci mai departe? Să înțelegem deja dacă ati trecut la atacul soției, acum urmează copiii sau poate chiar dacă nu a reușit lichidarea morală și instituțională, se va trece la atacuri fizice după formula: Net cheloveka, net problemi?” (trad: nu e omul, nu-i problema)

Vineri, 11 august, Ilan Șor, primarul de Orhei condamnat în dosarul fraudelor din sistemul bancar, a anunțat că, împreună cu reprezentanții Consiliului Municipal Orhei, a luat decizia să se retragagă în mod unilateral din acordul privind formarea Congresului Autorităților Locale (CALM). „Această organizație se transformă cu pași rapizi într-un partid politic. In loc de a lucra din greu pentru dezvoltarea localităţilor, conducerea Congresului Autorităților Locale acţionează cu declaraţii politice şi se ocupă cu demagogie şi populism ieftin”, scria Șor în anunț.