Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul a aprobat tarifele pentru…

Guvernul a aprobat tarifele pentru efectuarea expertizelor genetice

Laboratorul genetic
foto:http://medicina-legala.md

Guvernul a aprobat la 9 august tarifele la serviciile de expertiză judiciară și extrajudiciară care vor fi efectuate la laboratorul din cadrul Centrului de Medicină Legală. Astfel, instanțele de judecată și organele de urmărire penală vor putea dispune efectuarea unui nou tip de expertiză judiciară- cea genetică.

Laboratorul de expertiză genetică-legală, primul de acest fel din R. Moldova, a fost lansat în anul 2018. Aceasta nu a prestat servicii populației din motiv că tarifele nu au fost aprobate de către Guvern.

În nota informativă la proiectul Hotărîrii Guvernului este indicat că „în lipsa tarifului la serviciile de expertiză judiciară genetică, ordonatorii sunt în imposibilitate să dispună o asemenea expertiză în Republica Moldova, astfel fiind afectat procesul de aflare a adevărului într-un proces judiciar sau extrajudiciar”.

În același act se precizează că cercetarea genetică vine să înlocuiască investigaţiile serologice deoarece are un mai mare potenţial în domeniul judiciar, fiind capabilă să identifice persoana în baza profilului său genetic şi, astfel, să furnizeze instanței judecătorești și organelor de urmărire penală informaţii mult mai precise.

Crearea unui astfel de laborator face parte din Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011- 2016. Expertiza stabilirii paternității sau a maternității va costa 5577 lei iar expertiza genetică în infracțiunile sexuale 18590 lei.