Principală  —  IMPORTANTE   —   Admiși de Parlament, respinși de…

Admiși de Parlament, respinși de Guvern. Cum explică comisia guvernamentală excluderea unor candidați din concursul pentru CC

Sursă foto: tvrmoldova.md

Guvernul a publicat astăzi, 24 iulie, lista celor 13 candidați admiși în concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). În această listă nu se regăsesc însă doi candidați care au depus dosarele și în concursul organizat de Parlament, fiind admiși în concurs de Comisia parlamentară.

Anterior, Parlamentul a făcut publică lista celor 17 candidați admiși în concursul pentru ocuparea funcției de judecător la CC. Printre aceștia se numărau și Domnica Manole și Nina Arabadji, care însă au depus dosarele și în concursul organizat de Guvern. Deși la baza admiterii candidaților la concurs ar trebui să stea aceleași criterii de selecție, constatăm că Guvernul și Parlamentul au avut opinii diferite cu referire la acești candidați.

Ședința Comisiei guvernamentale și a celei parlamentare a avut loc cu ușile închise, astfel încât nu se cunoaște care au fost argumentele care au determinat admiterea la concurs a unui concurent și respingerea celuilalt. În acest context, am apelat la doi membri ai comisiei guvernamentale, pentru a afla cum pot fi explicate rezultatele diferite ale celor două comisii.

„În regulament sunt specificate condițiile de selecție. Ședința a fost închisă pentru a permite o discuție mai sinceră despre candidați. Eu m-am abținut în privința a doi candidați și nu am votat pentru ei. Celelalte motive de inadmisibilitate, potrivit regulamentului, le vor fi comunicate fiecăruia dintre candidați. Mai mult decât atât nu pot să comentez”, a declarat Vladislav Gribincea, membru al Comisiei guvernamentale, președinte al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice”.

Gribincea ne-a mai comunicat că Guvernul a oferit timp societății civile să prezinte informații despre candidați, astfel încât au fost recepționate informații despre mai mulți pretendenți care au depus dosarul.

„Nu este exclus că la Parlament nu au ajuns anumite informații care au intrat în posesia Guvernului. Cred că criteriile ar trebuie să fie aceleași. Poate Parlamentul nu a avut informațiile pe care le-a avut Guvernul”, a mai precizat Gribincea.

Un răspuns similar, ne-a oferit și un alt membru al Comisiei guvernamentale, Nicolae Osmochescu, fost judecător al CC.

„Comisia a constatat că nu au fost întrunite criteriile stipulate în regulament. Din Comisia parlamentară au făcut parte doar deputați, iar comisia de la Guvern a inclus și oameni din societatea civilă. Consider că această comisie de la Guvern este mai reprezentativă din punct de vedere al criteriilor care pot fi înaintate pentru o comisie de concurs”, susține fostul judecător al Curții Constituționale.

Totodată, Osmochescu este de opinia că un candidat nu poate aplica pentru o funcție la trei comisii diferite: „Trebuie să se decidă din start unde vrea să meargă. Acesta nu este un concurs pentru ocuparea rândului la covrigi”.

Potrivit legii, Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care:

  • deţine cetăţenia Republicii Moldova,
  • are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară,
  • dispune de înaltă competenţă profesională şi de o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică.