Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Votat! În ce condiții nu…

Votat! În ce condiții nu va putea fi aplicat arestul preventiv

Arestul preventiv nu va putea fi aplicat dacă vor fi îndeplinite cumulativ unele condiții. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, 25 octombrie, un proiect de modificare a Codului de procedură penală.

Astfel, arestul preventiv nu se va aplica dacă vor fi îndeplinite cumulativ următoarele condiții: inculpatul a recunoscut vina în comiterea infracțiunii; infracțiunile au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice; infracțiunile nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei; infracțiunile nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau organizație criminală.

Potrivit autorilor proiectului, redacția de până acum a aliniatului cu privire la arestul preventiv producea confuzii la aplicabilitatea arestului preventiv de către organele competente, nefiind clar dacă neaplicarea arestului preventiv urmează a fi întrunite doar unele condiții sau toate cumulativ.

Potrivit autorilor proiectului, noile reglementări vor contribui la reducerea numărului de cazuri de aplicare a arestului preventiv, care trebuie să rămână o măsură excepțională.